Blog > Komentarze do wpisu

Mus czekoladowy z białek

Występują w nim surowe białka. Myślę, że dałoby się je ubić na parze, wstawiając naczynie do garnka z gotującą się wodą, trzeba tylko pilnować, żeby miska z białkami nie dotykała dna.

Mus jest słodki, ale zrównoważony gorzką czekoladą. Lubię, jak zostają mi białka :)

 mus czekoladowy 

Mus czekoladowy

1 dobra, gorzka czekolada (100g, co najmniej 60%)

4 białka

20 g drobnego cukru (ewentualnie cukru pudru)

szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny,

opcjonalnie 100 ml śmietany, co najmniej 36%. Ja akurat nie miałam, nie jest konieczna, bez niej mus wychodzi po prostu nieco bardziej wytrawnie czekoladowy.

Białka ubić z sokiem cytryny i cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub na malutkim gazie w garnku z grubym dnem), ściągnąć z ognia. Ubite białka po łyżce dodawać do czekolady i błyskawicznie rozmieszać - czekolada nie może zdążyć ostudzić się od białek przed rozmieszaniem, bo zrobią się nieestetyczne farfocle, na smak to nie wpłynie, ale na konsystencję i atrakcyjność wizualną jak najbardziej.

Po wymieszaniu czekolady z białkami, można dodać ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Mus wyjdzie wtedy bardziej słodko - łagodny. Dla zwolenników mlecznej czekolady. 

Gotowy mus przelać do kieliszków, schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 

wtorek, 29 listopada 2011, szarsz

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi