Blog > Komentarze do wpisu

Nieco wybrakowany* kurczak w pięciu smakach

 

* nieco wybrakowany, bo większość chińskich kurczaków marynuje się także w miodzie. W moim domu nikt aż tak słodkiej marynaty nie lubi, preferujemy raczej kwaśno i ostro, z jedynie niewielką nutką słodyczy, więc miód pomijam.

 

kurczak w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach

kilogram ulubionych kawałków kurczaka (skrzydełka, pałki, udka)

 

łyżka oleju (idealnie byłoby dysponować takim z orzeszków ziemnych, jeśli brakuje można dać jakiś neutralny, z pestek winogron, rzepakowy, raczej nie oliwę z oliwek)

łyżka octu ryżowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu (zawsze pomijam, ewentualnie można dać słodkie wino ryżowe)

pół łyżeczki soli

3 ząbki czosnku

tyleż samo świeżego imbiru (mniej więcej 1.5 do 2 cm kawałek)

łyżka (albo i więcej) przyprawy pięć smaków w proszku 

 kurczak w pięciu smakach

Imbir i czosnek obrać ze skórki, zetrzeć lub zmiażdżyć w wyciskarce. Składniki marynaty dobrze wymieszać. Kawałki kurczaka zmieszać z marynatą, odstawić do lodówki na czas dłuższy. Tak naprawdę to im dłużej, tym lepiej, dobrze byłoby na kilka godzin, ale jeśli czas goni, to i 20 minut wystarczy.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (z termoobiegiem wystarczy 180) i piec 30 minut. Po tym czasie włączyć opiekanie górne i 250 stopni i dopiec ostatnie 5 minut, aby skórka była bardzo chrupiąca.

piątek, 25 listopada 2011, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/24 23:06:36
Zrobiłam w wersji z miodem i wyszedł pyszny - szczególnie dodatek imbiru okazał się być strzałem w 10.
-
szarsz
2012/02/25 09:27:41
Na pewno miał piękny kolor od karmelizowanego miodu :) Cieszę się, że smakowało i widzę, że muszę dorzucić "bezglutenowe" do tagów.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi