Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Pierogi z kruchego ciasta. Z kruchym ciastem jest mniej roboty niż z klasycznym pierogowym i jest łatwiejsze dla początkujących, bo w zasadzie nie da się go źle zrobić.

 

Składniki na ciasto:


- mąka (400 g)

- masło (200 g)

- śmietana 12 lub 18% (4 łyżki)

- jajko (1)

- sól (1,5 łyżeczki)

 

 

Składniki na farsz:


- liście szpinaku (250 g)

- kurczak* (200 g)

- parmezan (30 g)

- czosnek (1 ząbek)

- jajko (1)

- oliwa

- sól

- pieprz

- gałka muszkatołowa

- sok z cytryny

- zmielona papryka

 

* Użyłam piersi, ale można użyć też mięsa z innych części kurczaka.

 

 

Do posmarowania pierogów:


- jajko (1)

- mleko (2 łyżki)

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (masło posiekać najpierw nożem na niewielkie kawałki) i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.

Kiedy ciasto się schładza, przygotować farsz. Kurczaka włożyć na 15 minut do marynaty z 3 łyżek oliwy, szczypty soli, pieprzu i mielonej papryki, a następnie upiec lub zgrillować. Gotowe mięso pokroić na bardzo małe kawałki.

Szpinak dusić z posiekanym lub wyciśniętym ząbkiem czosnku, kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem na patelni, aż liście wypuszczą sok i sflaczeją, a następnie sok odparuje. Gotową papkę posiekać nożem i wymieszać z kurczakiem.

Do kurczakowo-szpinakowej masy dodać surowe jajko, starty na drobnych oczkach tarki paemezan i szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać.

 

Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować, nakładać farsz i lepić pierogi. 

Gotowe pierogi ułożyć na blasze, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (jeśli pierogi mają ładnie wyglądać, to zróbcie to dokładniej niż ja ;) ) i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

 

Dobrze smakują z dipem czosnkowym.

 

Z podanej ilości składników wyszło mi 40 pierogów.

poniedziałek, 21 listopada 2011, besame.mucho

Komentarze
2011/11/21 14:38:44
Pyszne. Od jakiegoś czasu robię takie whiteplate.blogspot.com/2009/07/pieczone-pierogi-z-feta-ziemniakami-i.html rewelacyjne. Najbardziej lubię zabrać je na piknik albo nawycieczkę-zawsze sensacją jest, że coś na zimno może tak dobrze smakować :)
-
Gość: dul, abue188.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/13 10:46:42
super przepis! Pierożki są wyśmienite a mój dwuletni synek je uwielbia!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi