Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy z jabłkami

W moich racuchach nie ma mleka, ale część wody oczywiście można nim zastąpić.

racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

300 g mąki pszennej

1 jajko 

łyżka śmietany 

3 łyżki cukru

25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)

szczypta soli

opcjonalnie sproszkowany cynamon 

ciepła woda

 2 - 3 jabłka, najlepsza szara reneta, powinny być kwaśne i łatwo rozpadające się

papierowe ręczniki do osączania nadmiaru tłuszczu 

Do mąki dodać cukier, jajko, łyżkę śmietany. drożdże (miałam suszone, dlatego tym razem bez zaczynu) i trochę (około szklanki, półtorej) ciepłej wody. Wymieszać. Konsystencja powinna być dość zwarta, lekko płynąca, ciasto powinno z niechęcią odrywać się od łyżki. Dodać sól, cynamon i jeszcze raz wymieszać.

Zostawić do wyrośnięcia. Suszone drożdże "startują" dość wolno, więc ciastu trzeba było dać z pół godziny. W międzyczasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki dowolnej grubości.

Gdy ciasto wyrośnie dodać jabłka i pozostawić jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.

Rozgrzać patelnię i łyżką nakładać niewielkie porcje na gorący, niezbyt głęboki tłuszcz. Gdy zaczną podsychać z wierzchu (z pół centymetra od krawędzi) i będzie widać, że nabierają koloru od dołu, przewracać na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni koniecznie odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik.

Podawać same lub posypane cukrem pudrem. 

niedziela, 06 listopada 2011, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/06 22:53:31
Czy myślisz, że wyjdą z jabłkami startymi na duże wiórki? Moja mama robiła podobne, ale na cieście naleśnikowym i te kawałki jabłek mi przeszkadzały - nie znoszę gryźć jabłek, a sam ich smak lubię.
-
2011/11/06 23:37:52
Dzię-ku-ję. Tak jak placków ziemniaczanych szczerze nie znoszę, tak racuchy bardzo lubię, trzeba będzie wypróbować przepis, szczególnie, że ilość nabiału wygląda akceptowalnie. BTW, na czym to najlepiej smażyć? Bo na co dzień smażę na oleju winogronowym, no ale chyba nie zdarzyło mi się smażyć niczego na słodko, więc nie jestem pewna czy to dobry pomysł.
-
2011/11/07 09:28:38
@Azymut, ja też nie lubię, jak mi jabłka chrupią, dlatego daję szarą renetę, ona błyskawicznie mięknie. A wiórki tak, oczywiście że się da, z wiórkami też czasem robię.

@Kasia, w zamierzchłych czasach to by pewnie kazali na smalcu :) Teraz mieszam olej rzepakowy z niewielką ilością klarowanego masła. W necie przepisy głoszą, że na samym oleju rzepakowym też można.
-
2011/11/07 12:13:12
Kasia, ja większość smażę na winogronowym i wszystko smakuje dobrze. Winogoronowy ma całkiem neutralny smak i zapach także nie popsuje smaku placków.
Z tartymi jabłkami też się udają, ja tak robię.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi