Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z kapusty kiszonej po poznańsku

Typowo zimowy dodatek do obiadu. Rozgrzewa i syci, pasuje raczej do cięższych mięs, grilowanej lub smażonej ryby, kotletów mielonych.

kapusta 

 Sałatka z kapusty kiszonej po poznańsku

25 dag kapusty kiszonej, jeśli zbyt kwaśna - osączyć

1 jabłko, najlepsza szara reneta 

1 marchewka, jeśli mało w kapuście

kminek cały lub mielony

odrobina tymianku

świeżo zmielony czarny pieprz

pół łyżeczki smalcu - u mnie gęsi 

Kapustę pokroić w dwucentymetrowe plastry. Jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z kapustą. Doprawić kminkiem, odrobiną tymianku lub sproszkowanego rozmarynu i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W rondelku rozgrzać pół łyżeczki smalcu. Przesmażyć krótko (właściwie powinna się tylko podgrzać) kapustę z dodatkami. Podawać natychmiast jako dodatek do mięs lub ryb. 

W wersji wegetariańskiej użyłabym odrobiny oleju rzepakowego. 

czwartek, 03 listopada 2011, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/06 11:53:38
Sałatka mistrz! Zrobiłam wczoraj z olejem rzepakowym zamiast smalcu, bo nie było sensu kupować dla tej jednej łyżeczki. Porcja spokojnie na 3-4 osoby, zjedliśmy w dwójkę. Jakby było więcej, pewnie też by zniknęło :o)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi