Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z oberżyny i fenkuła

Autorem przepisu jest Peter Gordon, jeden z moich ulubionych celebrity chefs, a przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych programów kulinarnych the food poker.

sałatka z oberżyny 

 

Sałatka z oberżyny i fenkuła

1 oberżyna 

1 fenkuł (raczej połówka, chyba że ktoś bardzo lubi koper włoski)

300 ml oleju (do smażenia, neutralny w smaku) 

pół małej cebuli

pół cytryny (skórka bez albedo i sok) 

kilka gałązek natki pietruszki 

łyżeczka nasion kopru włoskiego, utrzeć w moździerzu albo w młynku do kawy

łyżeczka czarnej gorczycy, uprażyć na suchej patelni, odrobinę, dopóki nie zacznie skakać i uciekać.

łyżka sosu rybnego (nie miałam rybnego, dałam worcester, w końcu ma w składzie anchovis ;))

sól, świeżo zmielony pieprz

szczypta cukru (nie daję, bo sama oberżyna jest dla mnie bardzo słodka)

Rozgrzać olej w małym rondelku. Oberżynę umyć, pokroić w kostkę, smażyć na dużym ogniu przez 3 - 4 minuty, aż się zezłoci. Wyciągnąć na ręcznik papierowy. Ręcznik trzeba zmienić przynajmniej raz, oberżyna pije mnóstwo tłuszczu, trzeba ją osuszyć jak najlepiej, żeby nie była tłusta i mdła.

frytki z oberżyny 

Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, pokrojonego w cieniutkie plasterki fenkuła,  posiekaną natkę, sok i skórkę z cytryny, sos rybny, zmiażdżone nasiona fenkuła i czarną gorczycę, posolić dość mocno, dodać świeżo zmielony pieprz.

Podawać natychmiast. 

środa, 30 listopada 2011, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/30 18:40:30
Hmmm co to jest albedo? ;)
Jak właściwie smakuje fenkuł? Od jakiegoś czasu mam ochotę spróbować, ale nie wiem zupełnie czego się spodziewać - jedyne co kiedyś wypluło mi google to że ma anyżkowy zapach, ale to mi niewiele mówi na temat mojego lubienia bądź nielubienia fenkułu. :P Bakłażana zresztą tez nigdy nie jadłam..
-
2011/11/30 19:04:05
Albedo to to białe, gorzkie, w przeciwieństwie do flawedo, tego błyszczącego, pełnego smaku i zapachu. Dobrze jest do sałatki skórkę obierać zesterem, ja obierałam nożem i miałam problem, żeby te kawałeczki wystarczająco drobno posiekać. Żeby nie gryzły w język :)
Fenkuł jest dla mnie bardzo anyżkowy, i w smaku i w zapachu, dominujący. Dlatego dałam połówkę, a nie cały. Z fenkułem rzeczywiście nie jest łatwo, ja mam na osiedlu tylko jeden warzywniak, gdzie bywa, ale oberżyny bywają prawie wszędzie, nawet w moim osiedlowym lidlu. I to niezbyt drogo, 8 - 9 złotych za kilo.
-
2011/11/30 21:52:39
Fenkuł ostatnio właśnie pojawił się w sklepach, jak kiedy szukałam to nie było.. Może teraz jest sezon? Mam nawet smacznie wyglądający przepis na sałatkę z nim (twaróg + fenkuł + pomidor), ale kurczę jakoś się boję - nie wiem czy to cudo okaże się jadalne dla mnie. Wiem że niesłusznie, ale kojarzy mi się z selerem, który jadalny dla mnie nie jest (ew. naciowy sprytnie wmieszany w jakiś mięsny farsz).
-
2011/11/30 22:27:37
koper włoski z pomidorem łączy się dość często, z twarogiem nie próbowałam i nie potrafię sobie wyobrazić, czy by mi pasowało czy nie. Próbuj! Najwyżej się okaże niejadalne :) A jak sie uda, to wrzucisz tu.

Nie wiem, czy masz do tego jakiś dressing? Jeśli nie, to może taki najprostszy, najbardziej klasyczny, pół na pół oliwa z octem balsamicznym, może kawałek posiekanej cebuli. Albo cytryna, sok i skórka w miejsce octu balsamicznego.
-
2011/11/30 23:13:40
Jest dressing, jest - ocet z olejem z tego co pamiętam.
Pomidory uwielbiam, twaróg też lubię, więc cała sałatka powinna dać się zjeść nawet jeśli ten koper będzie mi przeszkadzał.. ;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi