Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kremem custard

Tę tartę piekł Marcus Wareing na przyjęcie z okazji osiemdziesiątych urodzin królowej brytyjskiej w programie "Great British Menu". Rzeczywiście jest doskonała, a skórka cytrynowa doskonale komponuje się z wanilią i gałką muszkatołową. Podane ilości składników wystarczyły na wypełnienie dwóch foremek o śrenicy 20 cm.

tarta z kremem custard 

Ciasto

225g mąki
szczypta soli
skórka z całej cytryny
150g masła
75g drobnego cukru do wypieków
1 żółtko
1 jajko (pominęłam, bo ciasto byłoby zbyt rzadkie)

Krem custard
9 żółtek
75g drobnego cukru do wypieków
laska wanilii
500ml słodkiej śmietanki, co najmniej 36%
świeżo starta gałka muszkatołowa

Rozcierać razem mąkę, sól, skórkę z cytryny i masło, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać cukier, żółtko i wyrobić krótko, aż ciasto da się uformować w kulę. Zawinąć ciasno w folię spożywczą i schować do lodówki co najmniej na dwie godziny.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (z termoobiegiem 170)

Rozwałkować ciasto między dwiema warstwami folii, albo na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2mm (szybko, bo ciasto błyskawicznie się rozgrzewa). Przełożyć do formy, przykryć papierem do pieczenia, wysypać fasolą lub perełkami do pieczenia, podpiec 10 minut, ciasto powinno się zezłocić. Wyciągnąć, usunąć fasolę i papier, przestudzić.

Krem: ubić zółtka z cukrem. Ciągle miksując dodawać śmietankę, ziarenka wanilii. Przesączyć przez sito i delikatnie podgrzać (37 stopni). 

Tartę napełnić kremem, ostrożnie wstawić do piekarnika i piec 30 - 40 minut, aż krem się zetnie. Trzeba sprawdzać, żeby wyłapać moment ścięcia się, aby kremu nie przesuszyć, nie może być zbyt ścisły. Wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżo startą gałką muszkatołową.

Schłodzić do temperatury pokojowej i kroić ostrym nożem.

niedziela, 27 listopada 2011, szarsz

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi