Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki hamburgerowe

Bardzo mi posmakowały, chociaż miałam obawy co do ciasta z mlekiem w proszku. Niepotrzebnie. W końcu przepis jest od Dorotus, a jego autork± jest blogowy autorytet chlebowy: Liska. Polecam.

Składniki na 8 bułek:

3/4 szklanki ciepłej wody

1/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki ostudzonego, roztopionego masła

1,5 łyżki cukru

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży w proszku

1 jajko

2 1/4 szklanki m±ki (szklanka=250ml)

odrobina mleka do posmarowania, sezam do posypania

Wodę, mleko, masło, cukier wymieszać, dodać drożdże i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać sól, jajko i szklankę m±ki i wyrobić ciasto, podsypuj±c w międzyczasie pozostał± m±k±. Zeszło mi, podobnie jak Dorotus, 2 1/4 szklanki. Ciasto powinno być "luĽne", trochę się kleić. Odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyro¶nięcia. Po tym czasie uformować 8 bułek i ponownie dać im wyrosn±ć w ciepłym miejscu przez 45 minut. Następnie posmarować bułki mlekiem, posypać sezamem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 stopni (piekłam 10).

Smacznego

 

poniedziałek, 12 grudnia 2011, amoureuse

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis tre¶ci
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi