Blog > Komentarze do wpisu

Empanadas z mieloną wołowiną

Można je piec albo smażyć w głębokim tłuszczu, dobre są i jedne i drugie. Pierogi robię z przepisu na ciasto i farsz ze strony latinfood z bardzo drobnymi modyfikacjami. Jedna papryczka chilli daje wyraźnie pikantny smak, zwolennikom jedzenia, które piecze trzy razy ;) polecam dorzucenie drugiej albo dosypanie chilli w proszku. Z podanych ilości wyszło 20 dużych pierogów.

 empanadas

Empanadas

Na ciasto:

480 g mąki

120 ml wody 

10 g soli 

1 jajko

1 białko

łyżeczka octu

60 g smalcu (u mnie gęsi)

 

W misce rozbić jajko, białko, wodę i ocet. W misce wymieszać sól z mąką, dodać smalec i posiekać nożem (jak na kruche ciasto). Mąka ma w konsystecji przypominać okruszki chleba. Wmieszać płynne składniki i wyrobić elastyczne, nie klejące się ciasto.

Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę, ale nie dłużej niż 24h. Ciasto można przygotować poprzedniego dnia wieczorem albo rano.

 

Na farsz:

0.5 kg mielonej wołowiny z udźca
łyżeczka oregano
łyżeczka kuminu, roztartego w moździerzu.
2 listki laurowe 
4 ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 papryczka chilli (lub dwie)
100 ml bulionu wołowego (miałam drobiowy, też jest ok)
150 ml przecieru pomidorowego
1 średni ziemniak pokrojony w drobną kostkę
10 oliwek bez pestek, posiekanych w plasterki
sól i pieprz do smaku
olej winogronowy do smażenia.

W misce wymieszać mieloną wołowinę, oregano, kumin, sól i pieprz.

Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć cebulę, chilli, czosnek i liście laurowe, aż zmiękną.

Dodać wołowinę, bulion, przecier pomidorowy. Przykryć i dusić przez 15 minut, aż płyny częściowo odparują. Dodać ziemniaki i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Odkryć, dodać oliwki i dusić, aż płyn odparuje w pełni, ale mięso pozostanie wilgotne. Wystudzić.

 

Wracamy do ciasta.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem) albo olej we frytownicy 

Ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 3 mm. Okrągłą foremką (średnicy od 7 do 15 cm) wykrawać pierogi. Nakładać farsz, pozostawiając wolne 0.5 cm brzegu. Złożyć, skleić brzegi, wzmocnić je odciskając charakterystyczny wzorek czubkami zębów widelca.

Piec 10 minut, aż ciasto się zezłoci, a farsz będzie gorący. Podawać z kwaśną śmietaną.

sobota, 03 grudnia 2011, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/10 23:34:04
W weekend robiła je moja Siostra, wyszły genialne. Ja trochę bałam się, że wołowina będzie za "ciężka" do tego typu dania, ale dzięki połączeniu z pomidorami to strzał w 10 :)
-
2012/01/11 00:39:28
O, fajnie, że podbiłaś, koniecznie do zrobienia!
-
2012/01/12 17:58:04
Siedzą własnie w piekarniku :)
-
2012/01/12 23:25:16
Zrobiłam, wyszło mi 12 dużych, zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale zabrakło farszu. Resztę ciasta zamroziłam, będzie na następny raz.

Empanadas są dobre na ciepło i na zimno, na zimno chyba nawet lepsze, bo można wziąć w rękę i zjeść.

Do powtórki, będę próbowała z różnymi nadzieniami.
-
2012/01/13 20:54:29
Zawsze mnie fascynowało, jak to się dzieje, że z tej samej ilości farszu i ciasta każdemu wychodzi różna liczba pierogów :) Ja wycinałam bulionetką o średnicy 11 cm.
Twoje musiały być chyba po prostu sporo większe, skoro wyszło Ci prawie dwa razy mniej i tyle więcej farszu zabrały.
-
2012/01/14 05:31:56
Ja wycinałam miseczką, pierogi były spore i próbowałam pakować jak najwięcej farszu. Moje były sporo większe od Besaminych, na blachę piekarnikową zmieściło mi się 8, resztę piekłam na drugiej blaszce.
-
2012/01/14 05:33:37
A tak w ogóle, to myślałam, że przepis i zdjęcie są Besame, dopiero teraz zorientowałam się, że Twoje, nie mam pojęcia, czemu :P
-
2012/01/14 11:07:36
Agaf, może Ci się pomyliło dlatego, że moje były te i te:
lobbygotuje.blox.pl/2011/11/Pieczone-pierogi-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html

lobbygotuje.blox.pl/2011/12/Pieczone-pierogi-z-kapusta.html

i dosyć podobnie wyglądają :)
-
2012/01/14 23:59:28
A może Besame bardziej latynosko się kojarzy ze swej natury ;P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi