Blog > Komentarze do wpisu
Empanadas z mieloną wołowinąMożna je piec albo smażyć w głębokim tłuszczu, dobre są i jedne i drugie. Pierogi robię z przepisu na ciasto i farsz ze strony latinfood z bardzo drobnymi modyfikacjami. Jedna papryczka chilli daje wyraźnie pikantny smak, zwolennikom jedzenia, które piecze trzy razy ;) polecam dorzucenie drugiej albo dosypanie chilli w proszku. Z podanych ilości wyszło 20 dużych pierogów. Empanadas Na ciasto: 480 g mąki 120 ml wody 10 g soli 1 jajko 1 białko łyżeczka octu 60 g smalcu (u mnie gęsi)
W misce rozbić jajko, białko, wodę i ocet. W misce wymieszać sól z mąką, dodać smalec i posiekać nożem (jak na kruche ciasto). Mąka ma w konsystecji przypominać okruszki chleba. Wmieszać płynne składniki i wyrobić elastyczne, nie klejące się ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę, ale nie dłużej niż 24h. Ciasto można przygotować poprzedniego dnia wieczorem albo rano.
Na farsz: 0.5 kg mielonej wołowiny z udźca W misce wymieszać mieloną wołowinę, oregano, kumin, sól i pieprz. Dodać wołowinę, bulion, przecier pomidorowy. Przykryć i dusić przez 15 minut, aż płyny częściowo odparują. Dodać ziemniaki i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Odkryć, dodać oliwki i dusić, aż płyn odparuje w pełni, ale mięso pozostanie wilgotne. Wystudzić.
Wracamy do ciasta. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem) albo olej we frytownicy Ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 3 mm. Okrągłą foremką (średnicy od 7 do 15 cm) wykrawać pierogi. Nakładać farsz, pozostawiając wolne 0.5 cm brzegu. Złożyć, skleić brzegi, wzmocnić je odciskając charakterystyczny wzorek czubkami zębów widelca. Piec 10 minut, aż ciasto się zezłoci, a farsz będzie gorący. Podawać z kwaśną śmietaną. sobota, 03 grudnia 2011, szarsz
Komentarze
amoureuse
2012/01/10 23:34:04
W weekend robiła je moja Siostra, wyszły genialne. Ja trochę bałam się, że wołowina będzie za "ciężka" do tego typu dania, ale dzięki połączeniu z pomidorami to strzał w 10 :)
2012/01/12 23:25:16
Zrobiłam, wyszło mi 12 dużych, zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale zabrakło farszu. Resztę ciasta zamroziłam, będzie na następny raz.
Empanadas są dobre na ciepło i na zimno, na zimno chyba nawet lepsze, bo można wziąć w rękę i zjeść. Do powtórki, będę próbowała z różnymi nadzieniami. 2012/01/13 20:54:29
Zawsze mnie fascynowało, jak to się dzieje, że z tej samej ilości farszu i ciasta każdemu wychodzi różna liczba pierogów :) Ja wycinałam bulionetką o średnicy 11 cm.
Twoje musiały być chyba po prostu sporo większe, skoro wyszło Ci prawie dwa razy mniej i tyle więcej farszu zabrały. 2012/01/14 05:31:56
Ja wycinałam miseczką, pierogi były spore i próbowałam pakować jak najwięcej farszu. Moje były sporo większe od Besaminych, na blachę piekarnikową zmieściło mi się 8, resztę piekłam na drugiej blaszce.
2012/01/14 05:33:37
A tak w ogóle, to myślałam, że przepis i zdjęcie są Besame, dopiero teraz zorientowałam się, że Twoje, nie mam pojęcia, czemu :P
2012/01/14 11:07:36
Agaf, może Ci się pomyliło dlatego, że moje były te i te:
lobbygotuje.blox.pl/2011/11/Pieczone-pierogi-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html lobbygotuje.blox.pl/2011/12/Pieczone-pierogi-z-kapusta.html i dosyć podobnie wyglądają :) |
![]() ![]() ![]() |