Blog > Komentarze do wpisu

Pier¶ z kurczaka panierowana w sezamie

Wszystkie znane mi dzieci kochaj± kotlety. Mój własny syn mógłby je je¶ć codziennie... Wprowadzam więc przeróżne urozmaicenia. Dzi¶ zerkam daleko na wschód. Ze względu na dodatek imbiru i czosnku s± do¶ć pikantne.

pier¶ z kurczaka panierowanaPier¶ kurczaka panierowana w sezamie

1 podwójna pier¶ z kurczaka

2 - 3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej

łyżka sosu sojowego

2 - 3 z±bki czosnku

kawałek ¶wieżego imbiru (1.5 - 2 cm)

łyżeczka octu ryżowego 

trawa cytrynowa 

sól 

m±ka pszenna 

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

dużo sezamu.

 

Piersi przygotować, jak na zwykłe kotlety, umyć, podzielić na kotlety, rozbić.

Przygotować zalewę: zmiażdżyć lub posiekać bardzo drobno czosnek i imbir, dodać m±kę ziemniaczan±, sos sojowy, sól, ocet. Dolać tyle wody, żeby zalewa dała się rozprowadzić, ale nie była bardzo płynna. M±ka ziemniaczana i ocet krusz± mięso, kotlety będ± wyj±tkowo soczyste, dlatego warto zostawić piersi w zalewie na dwie godziny lub co najmniej 20 minut.

Jajko z dodatkiem odrobiny wody, soli i traw± cytrynow± (najlepiej ¶wież±, ewentualnie suszon±) rozbełtać widelcem,  bułkę tart± zmieszać z nadmiarem ziaren sezamu.

Kotlety panierować klasycznie - m±ka, jajko, bułka z sezamem. Smażyć obustronnie na ¶rednim ogniu do zezłocenia się sezamu. 

czwartek, 01 grudnia 2011, szarsz
Tagi: sezam kurczak

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis tre¶ci
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi