Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczny omlet francuski

Perfekcyjny fast food. Niby zwykłe jajka, a po prostu skandalicznie dobre :)

Francuski omlet wymaga przygotowania wszystkiego wcześniej, bo samo smażenie odbywa się błyskawicznie. Nawet i 30 sekund, jeśli zrobimy dość cienki do chyba nieco ponad minuty (chyba, nie ma czasu, żeby patrzeć na zegar :), jeśli preferujemy grubszy i nie ma czasu na wyciąganie talerzy, sztućców czy smarowanie chleba masłem. Zawsze zaczynam od rozgrzania piekarnika do 40 stopni i włożenia talerzy - 40 stopni, żeby były lekko ciepłe, nie gorące, tak aby gotowy omlet nie wystygł za szybko, ale też żeby już nie ścinał się dodatkowo na talerzu, jego środek powinien pozostać kremowy. Różni zalecają różne wielkości patelni, od 23 cm (zewnętrzna średnica) na dwa jajka po 20 cm na trzy. Wybór zależy od naszych upodobań, u mnie w domu preferują raczej grubsze, choć prawdziwy klasyczny francuz jest dość cienki.

Łatwiej pracować, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej, ale nie jest to niezbędne do uzyskania idealnego omleta. Francuski omlet zaliczam do dań średnio trudnych, ze względu na czas, w jakim jego smażenie się odbywa. Bardzo łatwo jest go przesmażyć albo niedosmażyć. Ale efekt jest wart każdego trudu i nauki.

Patelnia. Specjalnie do smażenia ryby i do omletów kupiłam cygańską patelnię (ze stali niskowęglowej). Można na niej mieszać widelcem i to jest jej zasadnicza przewaga nad patelnią teflonową. Ale na teflonie też się da zrobić doskonałe omlety, do mieszania należy użyć silikonowej szpatułki albo innego ulubionego narzędzia. 

omlet francuskiOmlet francuski 

Na jeden omlet:

3 jajka

pół łyżeczki masła

sól, pieprz

opcjonalnie świeże dodatki: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, estragon, tymianek. 

pół łyżeczki masła klarowanego do smażenia  

Rozgrzać piekarnik do 40 stopni i włożyć talerze, tyle, ile omletów przygotowujemy. Przygotować miseczkę do jajek, sól, pieprz, patelnię, sztućce i wszystkie dodatki do jedzenia. Wszystkie składniki wyciągnąć tak, aby były pod ręką, ewentualnie posiekać szczypiorek lub inne zioła.

Wyciągnąć jeden talerz z piekarnika. Przygotować widelec lub szpatułkę (jeśli używamy teflonowej patelni)

Jajka rozbić do miseczki, osolić, dodać świeżo zmielony pieprz i pół łyżeczki posiekanego masła. Dobrze wymieszać widelcem, uważając, aby nie spienić masy za mocno. Jeśli omlet będzie z dodatkami, dodać do masy.

Mocno rozgrzać patelnię. Zmniejszyć ogień i dać pół łyżeczki klarowanego masła (nie może być zwykłe, bo się spali). Ostrożnie wlać masę jajeczną na patelnię i natychmiast energicznie mieszać masę na patelni, zagarniając ją od krawędzi ku środkowi i rozbijając wszystkie powstające grudki.

omlet francuski w trakcie smażenia 

Gry masa zacznie się ścinać zostawić ją na chwilę, aby się połączyła w omlet (dosłownie na chwilę, klasyczny francuski omlet nie może się przysmażyć czy choćby zezłocić), wierzch ma pozostać wilgotny i kremowy, odrobinę jeszcze zetnie się w czasie zwijania.

Podważyć omlet z jednego brzegu i zwinąć do połowy na patelni. Przełożyć na talerz zwijając jednocześnie do końca i natychmiast podawać.

omlet francuski z dżemem 

Mój syn zażądał dziś omleta z dżemem, nie dałam więc do masy pieprzu i trochę mniej posoliłam. U niego omlet jest cieńszy, z dwóch jaj. Dla mnie efekt nie był powalający, ale on był zachwycony i wciągnął całego co najmniej tak szybko, jak się smażył. Dzieci mają jednak inną tolerancję słodyczy :)

niedziela, 15 stycznia 2012, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/15 12:37:17
Mm, wygląda super. Chociaż też wolałabym wersję wytrawną.
A ja bardzo jeszcze lubię omlet na oliwie ze świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Wrzucę kiedyś przepis, bo to pyszne śniadanie :)
-
2012/01/15 15:47:10
Dawno nie jadłam omleta, chyba wiem, co będzie jutro na śniadanie :)

Szarsz, Twoje posty inspirują mnie do kupowania kolejnych kuchennych przydasi ;) kokilki już na liście mam, teraz uzmysłowiłam sobie, że _koniecznie_ muszę mieć kiedyś szufladę to podgrzewania talerzy ;) też nienawidzę zimnych talerzy, na razie musi mi starczyć mikrofala lub piekarnik. Ostatnio w sklepie o mało co nie kupiłam palnika do creme brulee i z 15 minut tłumaczyłam sobie, że creme brulee to ja jadam max raz do roku.

Ale już sobie potrafię wyobrazić moją kuchnię za 15 lat i ta wizja mnie przeraża ;)

-
2012/01/16 08:36:41
Besame, jajka, świeża bazylia i pomidory to fantastyczne połączenie, czekam.

Agaf, niebezpiecznie z przydasiami to się zrobi dopiero wtedy, kiedy będziesz mogła konkurować z Marthą Stewart ;)
Co do palników do creme brulee to ja je regularnie co trzy miesiące oglądam na allegro. Na oglądaniu się na razie kończy.

-
Gość: myszka, *.fairfax.com.au
2012/07/12 18:02:15
www.youtube.com/watch?v=57afEWn-QDg
tak wyglada prawdziwy francuski omlet -az milo patrzec na pepin'a wprawe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi