Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowa kaszka manna

Zobaczyłam przepis na Blogu Odkrywców i od razu poleciałam do kuchni go zrobić (przepis, nie bloga). Danie prościutkie, sycące, szybkie, dobre na ciepło, pyszne na zimno. Sprawdzi się jako śniadanie i kolacja. Sama kaszka jest mało słodka, więc można do niej dodać dżemu (jak autorzy przepisu), czekolady (jak ja-kaszka o smaku Bounty...), miodu, rodzynek i innych dobrodziejstw.

Składniki na 2 szklanki:

360 ml mleka

3 czubate łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

150 ml zimnej wody

4,5 łyżki kaszy manny

Mleko, wiórki i oba cukry zagotować. Kaszę wymieszać z wodą i powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, przelać do szklanek lub silikonowych foremek. Można jeść od razu, można schłodzić.

Smacznego!

PS. To kremowe na górze to nie kożuch, a płatki migdałowe :)

 

Kokosowa kaszka manna

wtorek, 24 stycznia 2012, amoureuse

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/25 13:04:04
Woda?
Jak znajdę w domu wiórki to mam już kolację na dziś. :)
Ale wodaaaa!? Nie nie nie, bez wody. 100% mleka. ;p
-
2012/01/28 13:42:05
Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie - uwierzcie, pół tej porcji to jest max co może w siebie włożyć zwykły śmiertelnik. :P Kaszka z tych proporcji wychodzi baaaardzo gęsta (mniam), to pewnie dlatego. Miałam w domu tylko różowe wiórki, więc moja kaszka miała śliczny morelowy kolor - posypana kolorową cukrową posypką wyglądała jak danie na kinderbal. :D
Pychota. :)
-
2012/01/28 13:44:38
Aha, robiłam bez wody, na samym mleku - to pewnie tez miało niemały wpływ na właściwości zapychające. ;)
-
2012/01/28 15:14:38
Prawda, kaszka zapycha jak... każda chyba kasza ;) urzekły mnie różowe wiórki, słit :D cieszę się, że smakowało :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi