Blog > Komentarze do wpisu

Masala chai czyli indyjska słodka korzenna herbata z mlekiem

Jestem wielkim miłośnikiem przyprawianych herbat. Indyjskich, arabskich, ormiańskich...

Nam, mieszkańcom środkowej Europy słowo "czaj" kojarzy się ze zwykłą herbatą i takie też ma znaczenie w hindi. W angielskojęzycznych źródłach "chai" zwyczajowo utożsamiany jest z "masala chai" i oznacza słodką herbatę z mlekiem i przyprawami (masala w hindi). Nie ma jednego przepisu i jednej metody przygotowywania, jedni gotują przyprawy i herbatę, zabielając mlekiem, inni gotują osobno wodę z herbatą i mleko z przyprawami. Zestaw przypraw też nie jest jeden i zapisany sztywno, w różnych proporcjach miesza się np. kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki. Dziś metoda i zestaw przypraw, które zaprezentował John “Doc” Willoughby (chociaż suszony imbir jest charakterystyczny raczej dla kuchni arabskiej).

masala chai 

Masala chai wg  Johna Willoughby

10 strączków zielonego kardamonu, rozłupać i wydobyć ziarenka albo 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
4 cm kawałek kory cynamonu
4 ziarna pieprzu białego (wolę czarny)
1/4 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru  
1/8 łyżeczki soli 
1/2 l pełnego mleka


3 1/2 łyżki cukru (u mnie muscovado, nierafinowany cukier trzcinowy)
1/2 l wody 
5 łyżeczek dobrej czarnej herbaty liściastej 

Potrzebne wyposażenie: moździerz lub młynek do kawy (przypraw), dwa garnki, jeden z grubym dnem (większy) do gotowania mleka. 

masala chai 

Ziarenka kardamonu, cynamon, pieprz i ziarna kopru włoskiego utrzeć z moździerzu albo zmielić w młynku. 
Mleko zagotować w garnku z grubym dnem. Wmieszać cukier, mieszankę przypraw z moździerza, imbir i 1/8 łyżeczki soli. Gotować 3 minuty na maleńkim ogniu, często mieszając, aby wydobyć aromat przypraw. 
W drugim garnku zagotować wodę, dodać herbatę i gotować 1 minutę. 
Przelać herbatę przez drobne sitko do mleka i gotować na malutkim ogniu 1 minutę. Zamieszać przed podaniem. Dobrze jest odstawić herbatę na kilka minut, żeby wydobyć wszystkie aromaty. Tylko uwaga, nie na długo, robi się na niej kożuch :)  

wtorek, 31 stycznia 2012, szarsz

Komentarze
2012/03/28 16:35:39
Szarsz, chai jest absolutnie fantastyczny. Podzielisz się innymi przepisami na przyprawiane herbaty?
-
2012/03/30 08:56:57
Zaczęłam pić herbaty od saudyjskich, ciężko to wytłumaczyć bez pokazania, bo Saudyjki gotują "na kolor". Fajne są, bo bardziej monosmakowe i łatwiej zorientować się, co nam pasuje.
Zawsze zaczynamy w ten sam sposób, od przygotowania odpowiedniej ilości herbaty i przypraw.
1. Goździkowo - kardamonowa. Na cztery porcje (1 litr wody) 5 łyżeczek herbaty, do tego mniej wiecej tak na oko np 6 gozdzikow i 5 ziarenek kardamonu. Gotujemy dłuższą chwilę. Taką piliśmy bez mleka i cukru. Jest mocna, wytrawna, podobno doskonała na trawienie.
2. Kardamonowo - muszkatołowa: Zagotować 3/4 litra wody, dodać 5 łyżeczek herbaty i 3/4 łyżeczki kardamonu kardamonu i gałki muszkatołowej (gałki można dać ciut więcej albo kardamonu ciut mniej). Gotować 2 - 3minuty, sporo posłodzić do smaku i dolewać pełne mleko, ciągle mieszając, aż kolor będzie taki, jak naszej kawy inki z mlekiem dla dzieci. Zagotować.
-
2012/03/30 12:04:01
Dzięki, muszę koniecznie spróbować!
-
2012/05/05 13:11:21
Zaparzyłam herbatę z kardamonem, gałką muszkatołową i mlekiem - świetnie gasi pragnienie. Użyłam czarnej granulowanej herbaty kenijskiej - ze względu na jej bardzo wyrazisty smak (jest ona bardzo mocna, dlatego podaną w przepisie ilość herbaty zmniejszyłam o połowę ).

Dzięki za przepis!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi