Blog > Komentarze do wpisu

Orzechowa beza z czekoladowym kremem

Kontrast i harmonia w jednym. Kontrast słodkiej bezy z wytrawnym kremem, tym bardziej wytrawnym, im intensywniejszej czekolady użyć. Harmonia orzechów z czekoladą. Chrupka beza i aksamitny krem. Milion kalorii w łyżeczce. Czy potrzeba lepszej rekomendacji? :)

Źródło: magazyn olive

orzechowa beza z czekoladowym kremem

Orzechowa beza z czekoladowym kremem:

Na bezę:

180g orzechów laskowych
5 białek
275g drobnego cukru albo cukru pudru, dałam 250 g
1 łyżka octu winnego albo soku z cytryny 

Na krem:

100g gorzkiej czekolady
142ml śmietany kremówki (36, ewentualnie 30%) 
250g mascarpone 
cukier puder, do smaku 

Jeśli orzechy są w całości, wysypać na blaszkę i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przemieszać co 2 - 3 minuty. Kiedy się zezłocą w środku a skórka zacznie odchodzić wyciągnąć. Przestudzić i ściągnąć skórki, powinny same odchodzić w palcach. Orzechy zmielić na mąkę (można przepuścić przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem, albo zmiksować blenderem, są też specjalne przystawki do mielenia orzechów)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 

Białka ubić na sztywno. Wciąż ubijając dodawać po łyżeczce cukier, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec wmiksować łyżkę octu winnego i delikatnie wmieszać mąkę orzechową.

Pianę podzielić między dwie formy o średnicy 18 - 20 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Można też na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o średnicy 20 cm.

Piec 35 - 40 minut, ciastka schłodzić w piekarniku.

Przygotować krem: roztopić czekoladę i schłodzić. Kremówkę krótko zmiksować z mascarpone,  dodać przestudzoną, ale wciąż półpłynną czekoladę i wymieszać.

orzechowa beza z czekoladą  

 Jedną bezę wyciągnąć na paterę, rozsmarować krem, przykryć drugą bezą.

niedziela, 29 stycznia 2012, szarsz

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi