Blog > Komentarze do wpisu

zima - lato

Błyskawiczne mięso. Zaledwie kilka składników, które prawie zawsze są w lodówce. Do tego kilka minut pracy i w sumie kilkanaście czekania. Pilnować trzeba czasu, żeby nie przesuszyć piersi z kurczaka, o co niestety bardzo łatwo. Znowu niezawodne bbc z drobnymi modyfikacjami :)

kurczak zima lato

Kurczak zima - lato

dla czterech głodnych osób:

4 pojedyncze piersi kurczaka 

łyżka oliwy

sól, świeżo mielony pieprz

200g pomidorków koktailowych*

3 łyżki creme fraiche**

3 łyżki pesto genovese***

świeża bazylia****

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Położyć mięso i na średnim ogniu obsmażyć kilka minut (około pięciu), aż się zrumieni. Obrócić na drugą stronę i ponownie przysmażyć kilka minut (znów około pięciu) do zrumienienia. Kurczak w środku powinien być lekko surowy.

Dodać sól i pokrojone na połówki pomidory. Poczekać kolejnych kilka minut (około 2 - 3), aż zaczną mięknąć i puszczą sok.

Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i pesto. Wymieszać. Dodać świeże listki bazylii (niekoniecznie) i pieprz i zdjąć z kuchenki. 

 Podawać z miską sałat, z makaronem (tagliatelle będą świetne), autorka sugeruje pieczone ziemniaki.

 

* w wersji mniej leniwej pomidorki sparzyć i obrać ze skóry. Trzeba je dać wtedy minutę później i podgrzewać krócej.

** baaardzo trudno dostępna, można dać kremówkę 36%. Zakwaszenie sokiem z cytryny jest półśrodkiem i raczej nie polecam, już lepiej niech śmietana zostanie słodka. 

*** Jakość pesto ma kluczowe znaczenie dla smaku sosu, najlepiej zrobić samemu. Jeśli pesto ma być kupne, trzeba wybrać z półki najlepsze, najbardziej zbliżone składnikami do domowego.  

**** Jeśli świeża jest niedostępna, można ją pominąć. W każdym razie lepiej nie zastępować suszoną.  

wtorek, 10 stycznia 2012, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/10 19:33:16
Wygląda bardzo smacznie, sama robię coś podobnego, następnym razem wypróbuję ten przepis.

Tylko koniecznie śmietaną 36%, nie śmietanKą, crme fraîche jest lekko kwaskowate.
-
2012/01/10 19:46:33
No właśnie ze śmietaną (ukwaszoną) 36% jest pewien problem... Bo jej nie ma :(
Rzaaaadko gdzieś tam się udaje kupić w delikatesach (alma, epi, pp) albo na stoisku ekologicznym bywa - tłusta, delikatnie kwaśna. Bo normalnie to nie. Próbowałam jakoś delikatnie zakwaszać na różne sposoby, ale efekt był żaden - to już lepiej dać słodką śmietankę i udawać, że tak miało być, bo też wychodzi smacznie ;)
-
2012/01/10 20:24:15
o patrz, a ja już dwa razy przez nieuwagę kupiłam śmietanę 36% zamiast śmietanki i się wściekałam w domu na moją nieuwagę. Raz to było w Stokrotce, drugi raz nie pamiętam gdzie.

Ale jestem na 90% pewna, że kwaśną śmietanę 30 lub 36% widuję w Biedronce - jak będę następnym razem to zerknę :)

Ale nie zmienia to faktu, że ze słodką śmietanką też musi być dobre.
-
2012/01/10 20:36:44
o, u mnie jest całkiem nowa (otwarta w sobotę) Stokrotka, jeszcze mnie tam nie było i właśnie zyskałam powód, żeby pójść :) I Biedronka mówisz? Ostatnio wszędzie szukałam anchovis i po czasie też mi poradzili Biedronkę, której w ogóle nie brałam pod uwagę...
W ogóle strasznie nędzne zaopatrzenie w sklepach mam, za każdą pierdołą się trzeba nachodzić :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi