Blog > Komentarze do wpisu

Bandrek, herbatka na chore gardło prosto z Indonezji

Gdy gardło drapie a samopoczucie spada, dobrze napić się herbaty. Pysznej, słodko - ostrej, rozgrzewającej, korzennej.

Oto kolejna z serii aromatycznych, gorących herbat. Tym razem bez czarnej herbaty, na bazie cynamonu i imbiru. Z dowolnymi z dodatków: kardamonem, anyżem, kolendrą, goździkami, trawą cytrynową i cukrem palmowym, czasem zabielana mlekiem, częściej kokosowym, z dodatkiem miąższu kokosa. Tajemnym, acz nieobowiązkowym składnikiem jest papryczka chili, w zależności od gustu - od połowy strączka (pikantna) do dwóch (diabelsko ostra). Jeśli jakiś wirus w gardle to przeżyje, to musi nazywać się Chuck Norris ;)

Nie ma jedynego słusznego przepisu na bandrek, więc każdy może i powinien dostosować listę składników do własnego gustu (ja na przykład zawsze zastępuję większość anyżu ziarenkami kopru włoskiego). 

Bandrek

Bandrek, rozgrzewająca indonezyjska herbata

Na dwie porcje

1/2 l (i trochę, bo się wygotuje) wody
3 kawałki kory cynamonu*
5 gwiazdek anyżu (dałam 1 i łyżeczkę ziaren kopru włoskiego)
10 całych goździków
10 ziarenek kolendry
7 strączków kardamonu (otworzyć)
1 trawa cytrynowa, dolnych 10 - 12 cm, obrana i roztłuczona, żeby uwolnić soki**
3 grube plasterki imbiru, rozbite, żeby uwolnić soki

opcjonalnie: świeże chili, mleko lub mleko kokosowe 

2 łyżki indonezyjskiego cukru palmowego (można zastąpić połową łyżki ciemnego muscovado i połową łyżki syropu klonowego)

bandrek

Wszystkie składniki za wyjątkiem cukru umieścić w rondelku. Zagotować, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować (ma tylko mrugać) pod przykryciem przez 10 minut. Dodać cukier i gotować jeszcze przez 5 minut. Spróbować czy jest wystarczająco słodka i dosłodzić w razie potrzeby. 

Przesączyć przez drobne sitko albo przez gazę. Ewentualnie dodać mleko (kokosowe). Na zdrowie! :)

 bandrek

* możliwie dobrej jakości. Cynamon jest tu nutą dominującą, więc powinien być smaczny.

** u mnie to fanaberia i luksus, czasem bywa w P&P, ratuję się suszoną, pogorszenie smaku jest zauważalne niestety :(

piątek, 10 lutego 2012, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/10 18:30:06
Nie wiem czy to na pewno dobra sugestia, ale mnie by się przyjemniej czytało Twoje przepisy, gdyby przypisy do listy składników były tuż pod nią, anie na samym dole. ;)
A przepis ciekawy, żeby nie było że się tylko czepiam :P choć to chyba nie moje klimaty.
-
szarsz
2012/02/11 09:55:28
Dzięki za zwrócenie uwagi, przypisy wydawały mi się zawsze dużo mniej istotne od całej reszty przepisu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi