Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak pieczony w całościKurczak zawsze sprawia problemy. No bo z jednej strony delikatne mięso piersi, które łatwo wysuszyć, z drugiej chrupiąca skórka, z trzeciej mięso ma samo odchodzić od kości... Wydaje się to nie do pogodzenia, a przynajmniej trudne do pogodzenia. Jednak da się tak dobrać temperaturę i czas pieczenia, aby uzyskać fantastyczny rezultat. Sporo zależy od piekarnika (mój zdaje się trochę zaniża wskazania temperatury), dlatego ten przepis potraktujcie jako wstępny do weryfikacji na własnym biuście*... tfu. Piekarniku ;) O pieczonym kurczaku pisze wielu, m.in. Heston Blumenthal, Jamie Oliver... Od nich wzięłam fantastyczny pomysł faszerowania kurczaka cytryną z ziołami. * Pierwsze przykazanie każdej lobbystki: "rozmiar każdego nowego stanika sprawdź na własnym biuście" Kurczak pieczony w całości jeden dwukilogramowy kurczak Zaczynamy od wyciągnięcia kurczaka z lodówki. Należy zostawić go na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił. Następnie piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Kurczaka wysmarować masłem, przyprawić solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Cytrynę wielokrotnie nakłuć widelcem i nadziać nią kurczaka razem z garścią świeżych ziół. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec kurczaka na siatce lub warzywach 1 godzinę 45 minut obracając co około 25 minut tak, aby równo upiekł się ze wszystkich stron, np. lewy bok, prawy bok, brzuch, plecy. Warzywa dokładamy w takiej kolejności, aby upiekły się równo z kurczakiem - ziemniaki i grubo pokrojoną marchew mniej więcej 3 kwadranse przed zakończeniem pieczenia, paprykę i ząbki czosnek w łupinkach na 15 minut przed końcem. Gdy kurczak się upiecze, przełożyć go na talerz i zostawić 15 minut, aby odpoczął. W tym czasie dopiekają się warzywa. sobota, 21 kwietnia 2012, szarsz
Komentarze
dusiowaa
2012/04/21 22:56:46
lubię pieczonego kurczaka, ale zawsze wybieram potem udka do jedzenia.
szarsz
2012/04/22 11:15:20
@ amoureuse: To miał być jeden dwukilogramowy kurczak :) Zaraz poprawię.
Wyciągnięcie mięsa z lodówki to dobry patent też na steki. Nigdy nie chciały mi wyjść dobre, dopóki nie zaczęłam tego robić. @ dusiowaa - jedno z moich gorszych kulinarnych wspomnień dzieciństwa to przesuszona pierś kurczaka pieczonego. Po każdym kęsie musiałam wypić szklankę herbaty. 2012/04/22 11:47:32
Ja piekę bardzo podobnie, tylko nie zmniejszam temperatury od razu - piekę ok. 10 minut w wysokiej, a potem zmniejszam bardziej - do ok. 160 stopni i piekę dłuuugo. Spróbuję też Twoją metodą, bo jest szybsza, kurczak dopiekany w niskiej temperaturze bardzo mi smakuje i jest super soczysty z chrupiącą skórką, ale to jednak zabawa z pieczeniem na pół dnia :).
P.S. Pieczone ziemniaki są genialne kiedy przed pieczeniem obtoczy się je w soli z rozmarynem i tymiankiem!
szarsz
2012/04/22 19:06:57
Besame, no wiadomo, że im niższa temperatura i im dłużej, tym lepiej wychodzi, na pewno Twój pieczony w 160 jest fantastyczny :) 190 stopni to w moim piekarniku najwyższa temperatura, w której da się upiec kurczaka, żeby go nie spalić i nie przesuszyć, żeby sobie mięso w środku osiągnęło te 70 stopni.
W końcu współczesne trendy są takie, żeby piec jak najdłużej w jak najniższych temperaturach, nawet i poniżej 100 stopni. Jak będę miała wolny dzień, to wrzucę kurczaka Hestona, to jest dopiero wielogodzinna zabawa! 2012/04/22 19:59:20
Fajnie że piszesz o tych 190 stopniach, bo ja się zawsze boję dać więcej niż 160, że się wysuszy, więc rzadko piekę kurczaka, bo mi się nie chce czekać pół dnia na obiad. A tak wypróbuję szybszego :).
No i koniecznie wrzuć tego Hestona! |
![]() ![]() ![]() |
Uwielbiam kurczaka w całości (głównie za prostotę), ale nigdy jeszcze nie wyszedł mi idealny. Kilka razy byłam blisko, a w Twoim przepisie widzę kilka sztuczek (jak np wyjęcie mięsa z lodówki przed pieczeniem), które mogą być pomocne :)