Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka cesarska z kurczakiem

Jak każdy klasyk ma setki odmian. Tutaj prezentuję nie tę najbardziej oryginalną, ale taką, którą najbardziej lubią w moim domu - bez żółtek i oleju, za to z ulubionym majonezem. Ze względu na taki dressing uważana jest za dość ciężką, ale jej kaloryczność zależy wyłącznie od ilości sosu. Z kurczaka można zrezygnować całkiem albo zamienić go na krewetki albo stek z polędwicy wołowej.

sałatka cesarska z kurczakiem

Sałatka cesarska z kurczakiem

Na kurczaka: 
2 pojedyncze piersi z kurczaka
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
szczypta soli 
odrobina liści szałwii lub tymianku (ew. szczypta suszonych ziół)

Na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu worcester
2 - 3 fileciki anchovies* 
1 ząbek czosnku  
1 łyżeczka musztardy

główka sałaty rzymskiej (dobra też jest z lodową)
4 kromki chleba tostowego
łyżeczka oliwy
odrobina parmezanu w wiórkach 

* można pominąć, zwiększamy wtedy ilość sosu worcester i delikatnie solimy 

1. Przygotować sos: fileciki pokroić drobno i utrzeć razem z ząbkiem czosnku. Połączyć z resztą składników i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

2. Z piersi kurczaka wykroić polędwiczki a następnie każdą przeciąć wzdłuż na połowy. Zamarynować w oliwie, soku z cytryny i ziołach. Odstawić na 2 godziny (im dłużej tym lepiej, co najmniej 20 minut).

3. Sałatę podzielić na liście, umyć i zostawić do wyschnięcia. 

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kromki chleba pokroić na grzanki dowolnej wielkości, rozłożyć luźno na dużej blaszce, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 8 - 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż się podsuszą i zezłocą.

5. W międzyczasie usmażyć piersi z kurczaka. Rozgrzać patelnię, zmniejszyć temperaturę i smażyć piersi po 4 minuty z każdej strony, następnie nakłuć najgrubszą część i sprawdzić czy wyciekający sos jest przezroczysty. Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęły. Pokroić na plastry.

6. Starsze, większe i mniej jędrne liście podrzeć na duże kawałki. Młodsze można zostawić w całości. W dużej misce połączyć sałatę, grzanki i kurczaka. Polać sosem i wymieszać. Można zostawić kilka środkowych listków sałaty, trochę grzanek i kurczaka, żeby położyć na wierzchu i skropić resztą sosu. Całość posypać parmezanem.

niedziela, 27 maja 2012, szarsz

Komentarze
2012/05/27 18:52:43
Bardzo lubie wariacje na temat tej salatki, a ten dressing jest boski!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi