Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczny suflet serowy wg Gordona Ramsaya

Bardzo polubiliśmy suflety, a ze sprawdzonych przepisów wychodzą zawsze, wyrośnięte i wypieczone jak trzeba, a przy tym wilgotne w środku. I nic nie szkodzi, że szybko opadają, żaden nie zdąży dotrwać tej chwili :) Przepis jest właściwie nie zmieniony, poza drobnymi szczegółami i wydłużeniem czasu pieczenia - wytrawny serowy piecze się stanowczo dłużej niż czekoladowy. Przepis został zaliczony do dość trudnych i chyba tak rzeczywiście jest, wymaga dokładności, a raz zepsutego sosu czy masy nie da się raczej uratować. Ale oczywiście wart jest wszystkich trudów.

suflet serowy

Klasyczny suflet serowy

Na beszamel:

50 g mąki
50 g miękkiego masła (+ odrobina do wysmarowania foremek)  

500 ml mleka
mała cebula
1 gwiazdka anyżu
3 goździki
1 listek laurowy
1 łyżeczka gorczycy 

Sery*:

100 g Gruyère 
100 g cheddara
85 g parmezanu 

Na jajka

6 jajek
1 łyżeczka soku z cytryny 

1 łyżka sosu worcester
1 łyżeczka musztardy

pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz

* sery można zastąpić innymi ulubionymi gatunkami, trzeba jednak pamiętać, aby były wyraziste w smaku, bo inaczej suflet wyjdzie mdły. Przy łagodniejszych serach można zwiększyć do łyżki ilość soku z cytryny i musztardy. 

 

Najpierw beszamel: 

Mąkę dokładnie zagnieść z masłem na beurre manié. Schłodzić szybko w zamrażalniku.

Cebulę posiekać, przyprawy rozgnieść grubo w moździerzu. Mleko wlać do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i powoli, często mieszając gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż przyprawy uwolnią zapach. Przecedzić mleko do dużego rondla, odciskając dokładnie przyprawy, aby do mleka przeszło jak najwięcej ich smaku. Zostawić na kilka minut do przestudzenia.

Wyciągnąć z zmrażalnika beurre manié. Zadaniem tak zagniecionego masła jest otoczenie wszystkich drobinek mąki tak, aby podczas rozpuszczania w mleku były uwalniane stopniowo, pojedynczo i nie tworzyły się grudki. Mleko postawić ponownie na ogniu i po kawałeczku rozpuszczać ciasto. Jeśli boicie się grudek, można rozrabiać  beurre manié stopniowo mlekiem, po łyżce, do rozluźnienia ciasta (łyżką albo mikserem). A potem całość dodać do mleka. Osolić. Całość zagotować i gotować na malutkim ogniu 2 minuty do związania sosu. 

Przestudzić kilka minut, wmiksować żółtka i grubo starte sery. Dodać worcester i musztardę. Sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić. Dodać świeżo mielony pieprz. 

Taki sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce. Przed użyciem koniecznie doprowadzić do temperatury pokojowej. 

Nastawić piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu).

Dokładnie wysmarować foremki masłem i wstawić do lodówki.

Białka ubić z sokiem z cytryny na dość sztywną pianę. Właściwie ubijanie należy przerwać, gdy piana zacznie być sztywna - suflet urośnie najlepiej na takiej jeszcze trochę miękkiej.

Wmieszać delikatnie, łyżką, pianę do sosu serowego. Najpierw dwie łyżki, żeby go rozluźnić, a potem stopniowo, szybko i delikatnie, żeby nie zabić piany.

suflet serowy 

Wyciągnąć foremki z lodówki, napełnić masą. Szybko wstawić do piekarnika.

Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż do zrumienienia. Podawać natychmiast. 



czwartek, 02 sierpnia 2012, szarsz

Komentarze
2012/08/02 01:00:33
'Podawać natychmiast' hehe :) tak, tak to suflet! ale zabrzmiało dość zabawnie :) P.S. SMAKOWICIE!

-
2012/08/02 06:31:46
Uwielbiam wszystkie takie serowe specjały. Zapisuję ;)
-
2012/08/02 10:13:26
Brawo - bardzo udany suflet! Ja jeszcze sie z nim nie zmierzylam, ale chyba wkrotce to uczynie :)
-
2012/10/16 10:19:45
Zrobiłem - może bardziej polegając na orginalnym przepisy po angielsku, ale wyszedł pyszny. tutaj dziekuję za przypomnienie o nim ;)

pozdrawiam
-
Gość: , 89-68-147-190.dynamic.chello.pl
2012/12/01 11:09:58
Najwyraźniej bardzo dobry przepis ponieważ umożliwił mi zrobienie pierwszego w życiu sufletu, który wyszedł świetnie! Zamiast trzech gatunków serów użyłam tylko czedara. Zrezygnowałam też z musztardy ale aby utrzymać odpowiednią wilgotność dodałam dodatkową łyżeczkę sosu worcester, który i tak nie był wyczuwalny w potrawie (i dobrze).
-
Gość: , 191.157.246.94.ip4.artcom.pl
2012/12/30 09:29:51
a ten przepis to na ile porcji srednio wychodzi? wyglada i brzmi przepysznie!
-
2012/12/31 00:24:29
Autor zaleca naczynie 20 cm średnicy i 8 głębokości. Mnie wyszło pełnych 8 kokilek.
-
Gość: Jerman, 89-76-205-219.dynamic.chello.pl
2013/01/12 14:09:32
Zrobienie go wczoraj na rocznicę ślubu rodziców było strzałem w '10'!! Wyszedł przepyszny, wyrósł, był aromatyczny, trochę wilgotny w środku, ze skorupką na wierzchu, a 3 różne sery dopełniły perfekcji ;)
Do tej pory robiłem wersję na słodko podawaną z musem truskawkowym i malinowym osobno. Kolejność dodawania odpowiednich składników i momenty schładzania trochę się różnią, ale przepis Gordona też się sprawdził ;]

Mission completed!
-
Gość: coco, d55-5.icpnet.pl
2013/10/14 21:19:38
trudny jak diabli!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi