Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste krakersy

Robione trochę z duszą na ramieniu, bo nie sądziłam, że z wody i mąki uda mi się zrobić coś tak dobrego. Mają tylko jedną wadę: długo się pieką, ale poza tym to pracy przy nich tyle co nic: zagnieść i rozwałkować. Nawet wycinanie kształtów można sobie odpuścić, rozwałkowany placek wystarczy pociąć nożem. Naczelny Degustator zwany również Lubym, stwierdził, że przypominają w smaku paluszki z sezamem :) Następnym razem posypię je jeszcze jakimś pieprzem albo papryką. Przepis pochodzi z bloga odkrywców, cytuję za autorami:

140 g mąki pszennej razowej (+kilka łyżek dodatkowo, gdyby ciasto było zbyt klejące)
130 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
180 g letniej wody
30 g sezamu (tj. ok. 2 czubate łyżki)
30 g maku (tj. ok. 2 czubate łyżki-dałam sam sezam, podwójną porcję)

Mąkę przesiać i zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Rozwałkować jak najcieniej (da się, ciasto ładnie się poddaje) podsypując mąką w razie potrzeby, wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 100 stopni około 30 minut. Lepiej krakersy spiec troszkę za bardzo niż za mało, bo najsmaczniejsze są mocno chrupiące.

Pełnozairniste krakersy

 

Pełnoziarniste krakersy

środa, 08 sierpnia 2012, amoureuse

Polecane wpisy

Komentarze
zmijunia.lbn
2012/08/16 00:23:41
Jeśli smakują jak paluszki z sezamem, to chcę je! Nazwa jednak skutecznie zniechęca (nienawidzę krakersów).. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi