Blog > Komentarze do wpisu

Skittlesówka - wódka ze skittlesami. Taste the rainbow ;)

skittlesówka

 

Przepis zobaczyłam już dobre dwa, trzy lata temu. Jedno tylko mi się nie podobało: autor moczył cukierki tylko przez noc i sam wspomniał, że dają one raczej kolor i "efekt" niż smak. Mnie natomiast męczyło pytanie: a gdyby tak potrzymać Skittles tydzień? Miesiąc? Zrobić coś w stylu nalewki? Impreza z robieniem skittelsówki okazywała się jednak za droga: jednorazowo potrzeba dwóch litrów wódki i kilograma Skittlesów. W końcu moje prośby zostały wysłuchane i dostałam taką nalewkę od Siostry oraz Brata (dzięki :*). Ich przepis też tutaj cytuję. Zaznaczę tylko, że ja nie filtrowałabym tak szybko, potrzymałabym cukierki jeszcze z miesiąc czy dwa, ale przytaczam wersję, którą smakowałam.

Co do smaków i kolorów: jest naprawdę dobrze. Jedyną niespodziankę zrobił kolor pomarańczowy (na zdjęciu... przezroczysty), który podobno tak ma, że po dłuższym moczeniu w alkoholu znika. Smak jednak zostaje i jest naprawdę zacny: skittlesowo-landrynkowy, alkohol wyczuwalny, ale nie pali w buzi :) tylko zielony został jednomyślnie uznany za "ludwika" ze względu na smak i zapach przypominający kultowy płyn do mycia naczyń. Wódkę piliśmy z różnymi sokami, pepsi, najlepsza była jednak z gorzkawym tonikiem.

Jak już wspomniałam: cena takiej atrakcji jednorazowo jest powalająca, z drugiej jednak strony otrzymujemy ilość alkoholu wystarczającą na kilka imprez w mniejszym gronie (u nas najczęściej 6 osób). Nie zdążycie niestety z przygotowaniem na Sylwestra, ale na karnawał jak najbardziej.

Składniki:

2 litry wódki

30 paczuszek Skittles (po 31g w opakowaniu)

Skittles rozdzielić kolorami. Wódkę podzielić na części po 400ml i do każdej wsypać jeden kolor cukierków. Odstawić na 2 dni do lodówki, od czasu do czasu (3-4 razy dziennie) potrząsać. Po dwóch dniach cukierki powinny się rozpuścić. Wódkę przefiltrować (tutaj uwaga Brata: filtrował przez filtry do kawy, ale stwierdził, że dobrym sposobem byłyby 3 warstwy gazy. Wpadłoby więcej paprochów, ale podobno filtrowanie było dosyć trudne i pracochłonne). Odstawić w chłodne miejsce - u nas spiżarka, w której temperatura oscyluje w okolicach 15-20 stopni - na min. 3 miesiące. Konsumować w towarzystwie :)

 

wódka ze skittles

wtorek, 13 listopada 2012, amoureuse

Komentarze
2012/11/13 22:29:10
ciekawie musi smakować
-
Gość: adekxo, public23339.xdsl.centertel.pl
2014/03/16 19:46:34
no właśnie, jak smakuje??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi