Blog > Komentarze do wpisu

Uszka do barszczu

Ciasto do uszek najlepsze jest zaparzane, podobne jak tu, chociaż olej nie jest potrzebny. Delikatne w smaku, nie zagłuszy grzybowego farszu ani barszczu, a przy tym daje się rozwałkować  tak cienko, jak papier.

W uszkach mieszam prawdziwe leśne (suszone) grzyby z pieczarkami, aby złagodzić ich smak.

 

0.5 kg pieczarek
spora garść suszonych grzybów (u mnie mieszane, podgrzybki z prawdziwkami)
1 mała cebula
łyżka masła klarowanego
sól, świeżo mielony pieprz, szczypta mielonego rozmarynu

1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle. W czasie gdy cebula się smaży: 

2. Suszone grzyby zalać minimalną ilością wrzącej wody i zostawić, aby naciągnęły. Następnie gotować na minimalnym ogniu kilka minut, aż trochę zmiękną.

3. Grzyby wraz z pieczarkami przepuścić przez maszynkę do mięsa na średnim sicie. Pozostałą z gotowania wodę dodać do cebuli, odparować. Następnie dodać grzyby.

4. Farsz odparować, doprawić solą, pieprzem, niewielką ilością rozmarynu.

 

5. Ciasto cieniutko rozwałkować, wykrawać kółka dowolnej wielkości (w zależności od cierpliwości wykrawacza zalecane są jak najmniejsze kółeczka), nakłdać niewielką ilość farszu. Zwijać w uszka.

6. Gotowe uszka można gotować natychmiast albo pozostawić nawet i kilka godzin, aby czekał na swoją kolej. Można je również zamrozić, pilnując, aby się nie stykały ze sobą i dopiero dobrze zamrożone zsypać razem do woreczka.

7. Gotować należy na malutkim ogniu, aby wrząca woda nie zniszczyła delikatnego ciasta, 1 minutę od wypłynięcia na wierzch. 

wtorek, 25 grudnia 2012, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/27 21:10:59
U mnie, jak co roku, było ciasto niezaparzane, z jajkiem - tradycyjne pierogowe u mnie w domu. I farsz bez pieczarek, za to z proporcjonalnie większą ilością cebulki ;)
-
szarsz
2012/12/29 16:15:51
U mnie w domu też pierogi były tylko z prawdziwymi grzybami. Ale jednak dla nas są za mocne, dlatego wszyscy wolą takie złagodzone pieczarkami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi