Blog > Komentarze do wpisu

Glazurowana marchewka

Marchewka na słodko już chyba nikogo nie dziwi. Ciasto marchewkowe stało się klasyką podawaną w kawiarniach obok muffinów i serników. A może tak marchewka w karmelu...?

W tym przepisie nie warto oszczędzać na składnikach: prawdziwe masło i miód sprawiają, że glazurowana marchewka pachnie jak lody albo karmelki. Słony ser bardzo dobrze wpisuje się w te smaki, ale nie jest niezbędny.

Kompilacja przepisów tego i tego.

Składniki:

ok 300g marchewki

łyżka masła

łyżeczka miodu

ćwierć łyżeczki imbiru

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

ok 100g sera feta (opcjonalnie)

Marchewkę obrać, pociąć w słupki i obgotować 5 minut we wrzątku. Powinna być "al dente". Odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i miód, gdy będą płynne dodać marchewkę oraz przyprawy. Smażyć ciągle mieszając do czasu gdy marchewka będzie szklista, zajmie to około 20 minut. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym serem.

Smacznego

Glazurowana marchwka

sobota, 16 lutego 2013, amoureuse

Polecane wpisy

Komentarze
zmijunia.lbn
2013/02/16 23:49:46
Akurat dzisiaj kupiliśmy z tatą kolorowe marchewki. Przeznaczenie? :D
-
2013/02/17 11:05:34
To jarzynkę do obiadu macie jak znalazł :) mam nadzieję, że zasmakuje!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi