Blog > Komentarze do wpisu

Pierś z kurczaka z cykorią w słodkim sosie

Przepis pochodzi z telewizyjnego kursu gotowania. Kompozycja zachwyciła mnie od pierwszej chwili, bo jest doskonale zbalansowana pod każdym względem - słodycz sosu równoważy goryczkę cykorii, chrupiąca skórka wilgotne mięso. No i ten czas przygotowania - poniżej 20 minut, przy czym nie jesteśmy uwięzieni w kuchni przez cały czas.

Kłopot jest u nas z jednym - z dostaniem piersi kurczaka ze skórą. Stanowczo najłatwiej i najtaniej jest kupić całego kurczaka, oddzielić piersi (to naprawdę proste), a resztę zużyć wg potrzeb. Skóra jest niezbędnym elementem dania, to dzięki niej mięso pozostaje soczyste, mimo bezpośredniego smażenia.

 Pierś kurczaka z cykorią

Pierś z kurczaka i cykorią w słodkim sosie

2 piersi z kurczaka ze skórą
oliwa z oliwek do smażenia
kilka gałązek tymianku (jeśli nie uda mi się kupić, to bezlitośnie zastępuję suszonym)
2 ząbki czosnku, ze skórą
2 nieduże główki cykorii, przekrojone wzdłuż i umyte
100 ml wina marsala albo innego słodkiego alkoholu
150 ml rosołu drobiowego albo wody*
łyżeczka masła
sól, świeżo mielony pieprz

* można też dodać 250 ml wina i nie dodawać już wody/rosołu. Sos będzie słodszy.

 

Piersi natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka, skórą do dołu i smażyć 3 minuty. Po 3 minutach dodać cykorię, szerszą częścią do dołu, gałązki tymianku i czosnek. Dosmażyć jeszcze 2 minuty, aż skóra kurczaka się zrumieni. Obrócić piersi z kurczaka i smażyć jeszcze 2 minuty, cykorii nie ruszać. W sumie smażenie trwa siedem minut.

Wlać na patelnię alkohol, pogotowac chwilę, aż wszystko co przywarło do niej podczas smażenia się rozpuści. Następnie dodać rosół i gotować 10 minut, aż sos się zagęści, a pierś dojdzie. Tuż przed końcem gotowania spróbować sos, czy jest wystarczająco słony, w razie potrzeby dosolić oraz dołożyć łyżeczkę masła i dokładnie wymieszać.

Czosnek można wyrzucić, albo obrać, rozgnieść i dodać do sosu.

wtorek, 19 lutego 2013, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
hacksnew
2013/02/19 19:21:14
wyglada przepysznie :)
-
2013/03/14 19:22:59
Przed chwilą zrobiłam: dwie piersi, dwa udka, czosnek zastąpiony szalotką, wino słodkie owocowe. Dobre.
-
szarsz
2013/03/15 09:37:59
O, udka robiłaś! Z kością, nie było problemu z niedosmażonym mięsem? Jednocześnie z piersią?

Dobre :) U mnie w domu dość często powtarzam z różnymi wariacjami.
-
2013/03/28 23:06:51
Wiesz co, piersi były na obiad, a udko jedno na kolację, a drugie na kolejny obiad, to się dosmażyło troszkę. Ja jestem wielką miłośniczką udek, a nie piersi- choć fakt, skóra wiele dała :)
-
szarsz
2013/04/13 12:06:54
A ja ostatnio kupiłam cykorię, która okazała się tak gorzka, że mimo słodkiego sosu nie dało się jej zjeść :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi