Blog > Komentarze do wpisu

Risotto milanese-włoski klasyk

Na tak zwanym "zachodzie" w sklepach można dostać o wiele więcej gotowych dań niż w Polsce. I rozumiem ten fakt o tyle o ile są to dania trudne czy pracochłonne, ale risotto w torebce wzbudziło moje najwyższe zdumienie. Przepis na risotto w torebce: zagotuj wodę, wsyp zawartość torebki, gotuj 20 minut ciągle mieszając. Przepis na risotto w domu? Właściwie ten sam, a smak i wartości odżywcze bez porównania...

Risotto milanese może stanowić samodzielne danie, jest idealne np na ciepłą kolację, ale świetnie też nadaje się jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków, makaronu czy tradycyjnego ryżu. Podobnie jak w poprzednim przepisie: nie rezygnujcie z masła. Dopóki go nie przypalicie jest bezpieczne dla zdrowia, a bardzo podnosi walory smakowe.

Składniki dla 2-3 osób:

1,5-2 łyżki masła masła

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

szklanka ryżu

0,5g szafranu

1/3-1/2 szklanki białego wystawnego wina

1-1,2l bulionu

sól, pieprz do smaku

Na patelni topimy masło i szklimy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy ryż. Powinien się chwilę zesmażyć, zrobić lekko przezroczysty i wchłonąć masło. Dodajemy szafran, mieszamy i dodajemy wino. Gdy ryż wchłonie wino dodajemy stopniowo (po pół szklanki) bulion. Każde pół szklanki powinniśmy wlewać, gdy poprzednia porcja się wchłonie. Zajmuje to koło 20-30 minut, w tym czasie należy ryż cały czas mieszać. 1 litr bulionu teoretycznie starczy, ale wszystko zależy od rodzaju ryżu i naszego gustu. Na koniec doprawić risotto solą i pieprzem. Podawać gorące.

Smacznego!

risotto milanese

 

Przepis bierze udział w akcji Po prostu Risotto.



poniedziałek, 18 lutego 2013, amoureuse

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Agnes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/14 18:20:05
A parmezan/grana padano? To jest klucz do smaku tego dania...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi