Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz w puchatym cieście naleśnikowym

Ulubiony obiad moich dzieci :) Świetnie pasuje z kiszoną kapustą po poznańsku (na gorąco). Z ryb najchętniej wybieram dorsza polarnego, znowu ze względu na dzieci, bo ich filety są bardzo dobrze oczyszczone z ości. Dorsz może być świeży lub mrożony - mrożonego należy wcześniej rozmrozić, świeżą rybę wyjąć z lodówki, aby doszła do temperatury pokojowej. Będziemy mieć wówczas pewność, że mimo dość krótkiego smażenia, ryba nie będzie surowa.

ryba w cieście naleśnikowym

Dorsz w cieście (proporcje dla czteroosobowej rodziny)

0.5 kg filetów z dorsza lub innej białej ryby
1 jajo
4 - 5 łyżek mąki + dodatkowa do obtoczenia ryby
sól, kminek lub pieprz ziołowy 
woda gazowana (ile zabierze ciasto)
pół łyżeczki sody, pół łyżki octu spirytusowego 

 

Filety pociąć na kawałki dowolnej wielkości, osolić i obtoczyć w mące. Jest to etap konieczny, mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie od niej odpadać.

Wymieszać jajo z mąką, podlewając niewielkimi porcjami wody aż do uzyskania dość gęstego, ale lejącego się ciasta, o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą, kminkiem, pieprzem ziołowym.

W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) pół łyżeczki sody i pół łyżki octu. Mieszanina będzie 'kipieć', bardzo mocno się pienić - po rozmieszaniu natychmiast przelać do ciasta i rozmieszać.  

Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim/małym ogniu na złoty kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.  

sobota, 16 marca 2013, szarsz
Tagi: łatwe ryby

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/11/29 21:53:46
dorsz jest obłędny.,świetny przepis na ciasto.POZDRAWIAM IWA.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi