Blog > Komentarze do wpisu

Kapuśniak, bieda - zupa

 

Kapuśniak jako bieda - zupa robiony jest u mnie z minimum składników. Owszem, istnieją luksusowe wersje z ekstrawaganckimi dodatkami jak pomidor czy włoszczyzna, ale dla mnie wywar bez udziału jarzyn, w niektórych zupach, jak kapuśniak czy żurek, jest zwyczajnie lepszy,a i pracy przy nim dużo mniej. Nie ma za to u mnie skwarek, mam traumę z dzieciństwa, kiedy biały tłuszcz złośliwie łypał na mnie z talerza, obiecując obrzydliwe zgrzytanie w zębach ;)

Zupę można robić na surowych lub wędzonych żeberkach (bardziej w typie kwaśnicy), obydwie wersje są godne uwagi. 

kapuśniak

Kapuśniak

3 l wywaru z żeberek, stąd
500 g kiszonej kapusty
pół marchewki (opcjonalnie, jeśli kapusta jest uboga w marchewkę)
500 g ziemniaków 
1 - 2 cebule 
łyżka masła 
kminek (cały lub mielony)
sól, świeżo mielony pieprz  

Z wystudzonego wywaru z żeberek zebrać nadmiar tłuszczu, sporo go powinno jednak zostać, bo zupa jest kwaśna.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Obsmażyć na łyżce masła, niekoniecznie do miękkości. Przełożyć do wywaru. 

Kapustę odcisnąć na sicie, starannie zbierając sok. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać, ale rzadko jest to konieczne.

Pokroić w dwucentymetrowe plastry, przesmażyć na tej samej patelni do zmiany koloru na bardziej szklisty, przełożyć do wywaru.

Całość przyprawić kminkiem i gotować do miękkości kapusty. 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno (w kapuście ziemniaki nie ugotowałyby się, kwas by im przeszkodził)

Połączyć zupę z ziemniakami, koniecznie spróbować. Ewentualnie dolać pozostały sok z kapusty, dosolić i zagotować.

 

sobota, 13 kwietnia 2013, szarsz

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/13 12:10:05
może być i bieda-zupa, ale i nie musi...
-
Gość: pol231, *.pocztowy.pl
2016/05/06 13:09:25
O mądrej stronie pomagania runiec.eu/2016/03/03/dziewczynka-zapalkami-zdazyla-sie-zestarzec/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi