RSS
wtorek, 19 lutego 2013

Przepis pochodzi z telewizyjnego kursu gotowania. Kompozycja zachwyciła mnie od pierwszej chwili, bo jest doskonale zbalansowana pod każdym względem - słodycz sosu równoważy goryczkę cykorii, chrupiąca skórka wilgotne mięso. No i ten czas przygotowania - poniżej 20 minut, przy czym nie jesteśmy uwięzieni w kuchni przez cały czas.

Kłopot jest u nas z jednym - z dostaniem piersi kurczaka ze skórą. Stanowczo najłatwiej i najtaniej jest kupić całego kurczaka, oddzielić piersi (to naprawdę proste), a resztę zużyć wg potrzeb. Skóra jest niezbędnym elementem dania, to dzięki niej mięso pozostaje soczyste, mimo bezpośredniego smażenia.

 Pierś kurczaka z cykorią

Pierś z kurczaka i cykorią w słodkim sosie

2 piersi z kurczaka ze skórą
oliwa z oliwek do smażenia
kilka gałązek tymianku (jeśli nie uda mi się kupić, to bezlitośnie zastępuję suszonym)
2 ząbki czosnku, ze skórą
2 nieduże główki cykorii, przekrojone wzdłuż i umyte
100 ml wina marsala albo innego słodkiego alkoholu
150 ml rosołu drobiowego albo wody*
łyżeczka masła
sól, świeżo mielony pieprz

* można też dodać 250 ml wina i nie dodawać już wody/rosołu. Sos będzie słodszy.

 

Piersi natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka, skórą do dołu i smażyć 3 minuty. Po 3 minutach dodać cykorię, szerszą częścią do dołu, gałązki tymianku i czosnek. Dosmażyć jeszcze 2 minuty, aż skóra kurczaka się zrumieni. Obrócić piersi z kurczaka i smażyć jeszcze 2 minuty, cykorii nie ruszać. W sumie smażenie trwa siedem minut.

Wlać na patelnię alkohol, pogotowac chwilę, aż wszystko co przywarło do niej podczas smażenia się rozpuści. Następnie dodać rosół i gotować 10 minut, aż sos się zagęści, a pierś dojdzie. Tuż przed końcem gotowania spróbować sos, czy jest wystarczająco słony, w razie potrzeby dosolić oraz dołożyć łyżeczkę masła i dokładnie wymieszać.

Czosnek można wyrzucić, albo obrać, rozgnieść i dodać do sosu.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Na tak zwanym "zachodzie" w sklepach można dostać o wiele więcej gotowych dań niż w Polsce. I rozumiem ten fakt o tyle o ile są to dania trudne czy pracochłonne, ale risotto w torebce wzbudziło moje najwyższe zdumienie. Przepis na risotto w torebce: zagotuj wodę, wsyp zawartość torebki, gotuj 20 minut ciągle mieszając. Przepis na risotto w domu? Właściwie ten sam, a smak i wartości odżywcze bez porównania...

Risotto milanese może stanowić samodzielne danie, jest idealne np na ciepłą kolację, ale świetnie też nadaje się jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków, makaronu czy tradycyjnego ryżu. Podobnie jak w poprzednim przepisie: nie rezygnujcie z masła. Dopóki go nie przypalicie jest bezpieczne dla zdrowia, a bardzo podnosi walory smakowe.

Składniki dla 2-3 osób:

1,5-2 łyżki masła masła

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

szklanka ryżu

0,5g szafranu

1/3-1/2 szklanki białego wystawnego wina

1-1,2l bulionu

sól, pieprz do smaku

Na patelni topimy masło i szklimy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy ryż. Powinien się chwilę zesmażyć, zrobić lekko przezroczysty i wchłonąć masło. Dodajemy szafran, mieszamy i dodajemy wino. Gdy ryż wchłonie wino dodajemy stopniowo (po pół szklanki) bulion. Każde pół szklanki powinniśmy wlewać, gdy poprzednia porcja się wchłonie. Zajmuje to koło 20-30 minut, w tym czasie należy ryż cały czas mieszać. 1 litr bulionu teoretycznie starczy, ale wszystko zależy od rodzaju ryżu i naszego gustu. Na koniec doprawić risotto solą i pieprzem. Podawać gorące.

Smacznego!

risotto milanese

 

Przepis bierze udział w akcji Po prostu Risotto.



sobota, 16 lutego 2013

Marchewka na słodko już chyba nikogo nie dziwi. Ciasto marchewkowe stało się klasyką podawaną w kawiarniach obok muffinów i serników. A może tak marchewka w karmelu...?

W tym przepisie nie warto oszczędzać na składnikach: prawdziwe masło i miód sprawiają, że glazurowana marchewka pachnie jak lody albo karmelki. Słony ser bardzo dobrze wpisuje się w te smaki, ale nie jest niezbędny.

Kompilacja przepisów tego i tego.

Składniki:

ok 300g marchewki

łyżka masła

łyżeczka miodu

ćwierć łyżeczki imbiru

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

ok 100g sera feta (opcjonalnie)

Marchewkę obrać, pociąć w słupki i obgotować 5 minut we wrzątku. Powinna być "al dente". Odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i miód, gdy będą płynne dodać marchewkę oraz przyprawy. Smażyć ciągle mieszając do czasu gdy marchewka będzie szklista, zajmie to około 20 minut. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym serem.

Smacznego

Glazurowana marchwka

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi