RSS
sobota, 24 marca 2012

Mój biszkopt został fantazyjnie zwinięty w roladę, ale przepis nadaje się też na tort. Dla pewności, że nie opadnie podczas manewrów zawijania i studzenia, dosypałam odrobinę proszku do pieczenia. Jego dodatek nie jest oczywiście konieczny, ale moje doświadczenia z biszkoptami są... różne, więc wolałam dodać. Polewa z mojej ulubionej książki Dariny Allen "Forgotten Skills of Cooking", ograniczyłam jednak znacząco ilość cukru. Nie mam niestety zdjęcia ze środka, bo całość zniknęła stanowczo zbyt szybko - za wyjątkiem gotowych ozdób, są naprawdę paskudne.

Jeśli ciasto ma być zwinięte w roladę, trzeba wymierzyć blachę, aby nie wyszło zbyt płaskie, ale też zbyt wysokie, bo nie da się zwinąć i nadziać. 

czekoladowy biszkopt z kremem z nutelli

Rolada czekoladowa z kremem z nutelli 

Sprzęty kuchenne: blacha (25cmx40cm), papier do pieczenia, lniana ściereczka kuchenna,

Na biszkopt:

4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, pewnie można pominąć)
80 g gorzkiego kakao (jak decomoreno)
100 g lekkiej mąki
120g cukru*

* w dowolnych proporcjach waniliowy i zwykły (drobny) 

Na krem:

250 g serka mascarpone 
250 - 300 g nutelli
łyżeczka kawy rozpuszczalnej  
pół tabliczki startej gorzkiej (albo innej, ulubionej) czekolady 

Na polewę (wychodzi gęsta, jeśli lubicie grrrubo, można podwoić):

25 g kakao 
25 g masła 
25 g wody 
40 g cukru 

Najpierw przygotować krem: zmiksować wszystkie składniki i schłodzić. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).

Teraz ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier, ciągle ubijając, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Co 30 sekund wmiksowywać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty na minimalne i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Drewnianą łyżką (zawsze, gdy to robię, zastanawiam się, na ile ten przesąd jest prawdziwy) wmieszać delikatnie, porcjami, kakao.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec krótko do suchego patyczka (u mnie 12 minut). Wyciągnąć z piekarnika i jeśli ciasto będzie zwijane w roladę, przełożyć na ściereczkę i oderwać papier od spodu. Natychmiast zawinąć (jeszcze bez kremu) i pozostawić do wystudzenia. 

Gdy rolada wystygnie, rozwinąć, posypać wiórkami czekolady, posmarować kremem i (już bez ściereczki) zawinąć z powrotem. Schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.

Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w rondlu z grubym dnem. Ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie, posmarować ciasto ze wszystkich stron.

piątek, 23 marca 2012

Duże, pysznie sezamowe ciasteczka. Robi się je szybko i łatwo. Urozmaiciłam je dodatkiem czarnego sezamu.

Przepis pochodzi z blogu mojewypieki

 

Ciasteczka sezamowe na małe co nieco :)


Składniki na 30 dużych ciastek (mnie wyszło 25):
• 2/3 szklanki uprażonego sezamu (u mnie mieszany)
• 100g masła
• pół szklanki białego cukru
• pół szklanki jasnego brązowego cukru (ja nie dałam, a ciasteczka i tak są wystarczająco słodkie)
• 1 jajko
• 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
• 1¼ szklanki mąki
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki cynamonu

Masło utrzeć z cukrami, ucierając dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, następnie stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski), każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać w dużych odstępach (ciastka bardzo rosną).
Piec około 10-15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe).

Doskonale smakują maczane w mleku :)





piątek, 16 marca 2012

Pyszne ciasteczka z mąką kukurydzianą. Są delikatne, bardzo kruche. Umiecie się posługiwać maszynką do wyciskania ciastek? Ja nie za bardzo, pierwsza partia wyciśniętych powędrowała z powrotem do miski. Z dwóch blach, które zrobiłam, tylko kilka ciastek było takich ładnych, jak na zdjęciu.
A maszynkę mam taką.
Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.




Ciasteczka z mąką kukurydzianą
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół łyżeczki soli
230g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 duże jajko
1 duże żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 tabliczki czekolady startej na drobnej tarce.

W misie miksera ucierać masło aż będzie puszyste. Dodać cukier i ucierać. Dodawać kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Wmieszać wanilię i skórkę z cytryny. Dodać mąki oraz sól i zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do maszynki do ciastek (jest bardzo gęsta) i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Jeśli nie macie maszynki, możecie formować ciasteczka rękami (np. w kształcie ślimaków, węży lub innych esów floresów).
 
Piec w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Jeszcze ciepłe maczać w startej czekoladzie, odkładać do wystygnięcia.


czwartek, 15 marca 2012

Pyszny chleb z dodatkiem kminu rzymskiego. Dla leniwców. Dobry, ciężki, wilgotny. Kmin nie dominuje, ale nadaje chlebowi fajnego posmaku. Nie miałam garnka żeliwnego, piekłam w naczyniu żaroodpornym. Nie zróbcie mojego błędu i nie zapomnijcie delikatnie natłuścić naczynia, potem ciężko było wydłubać chleb ;) Dziura widoczna na zdjęciu jest właśnie pamiątką po wydłubywaniu chleba z formy. Uprościlam trochę sposób przygotowania, jeżeli ktoś chce dokładne instrukcje znajdzie je u Liski.

 

Chleb na zakwasie bez wyrabiania


400 g mąki pszennej
2 łyżki zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej chlebowej
2 gramy świeżych drożdży
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki kminu indyjskiego

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką, odstawić na noc (na ok. 12 h) w miejsce o temperaturze pokojowej.

Naczynie żaroodporne z przykrywką wstawić do piekarnika, piekarnik nagrzać go do 250 st C.
Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, przerzucić ciasto chlebowe z miski do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

Następnie zdjęć przykrywkę i dopiekać w odkrytym garnku przez następne 15-20 minut.

poniedziałek, 12 marca 2012

Bardzo łatwe i efektowne słodycze. Plastyczne i indywidualne. Sercem każdej trufli jest ganache, masa z równych części ulubionej czekolady i jak najtłustszej śmietanki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego swoje ulubione dodatki dla przełamania słodyczy - kilka łyżek mocnej kawy, łyżeczkę soli, chili, skórkę cytryny, świeże listki bazylii, trawę cytrynową, różowy pieprz... Do masy często dodaje się alkohol - u mnie, ze względu na dzieci, brak. Czekolada też może być dowolna, od wytrawnej przez mleczną aż po białą. Serce otoczone jest najczęściej kontrastującą czekoladą lub kakao. 

Dziś przepis podstawowy - baza do dowolnej modyfikacji.

Trufle czekoladowe

Czekoladowe trufle

200ml kremówki*
opcjonalnie 100g jasnego cukru muscovado
200 g gorzkiej czekolady (min. 65%) 
pół łyżeczki soli**

70 g kakao do obtoczenia

 * jeśli kremówka jest rzadka, można zastąpić jej część łyżką serka mascarpone 

** do czekolady idealnie pasuje Fleur de sel, wilgotna sól morska ręcznie zbierana u bretońskich wybrzeży. Jest delikatniejsza w smaku od zwykłej soli, ale czy rzeczywiście ktokolwiek jest w stanie wyczuć różnicę w smaku w gotowej trufli?

Śmietankę wlać do rondelka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać sól, ewentualnie cukier, połamaną czekoladę i mieszać, dopóki wszystkie składniki się nie połączą i nie utworzą gładkiej masy. Przełożyć do szklanej miseczki, wystudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny.

Gdy masa stwardnieje, małą deserową łyżeczką nabierać małe porcje. Oprószonymi kakao palcami nadawać z grubsza okrągły kształ. Zanurzać w kakao i czubkami palców (idealnie zimnymi) rolować w kuleczki. Nigdy nie używać do tego wnętrza dłoni, bo trufle się rozpuszczą. Na koniec delikatnie zdmuchnąć nadmiar kakao. 

Trufle gotowe są do zjedzenia lub do zapakowania na prezent. Należy je przechowywać w lodówce. 

 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi