RSS
poniedziałek, 25 marca 2013

Mięso z żeberek jest jednym z lepszych mięs wieprzowych, ale przy kupowaniu nie wolno dać się zwieść pozorom - najlepsze są cienkie kawałki, w których z obydwu stron widć kości, u mnie najczęściej nazywają się "schabowe", w przeciwieństwie do żeberek "extra", które mają dodatkową warstwę mięsa - takich nie kupujemy. Nazewnictwo może być różne, ważne jest, żeby tego dodatkowego mięsa nie było.

 Mięso z żeberek nie nadaje się do krótkiej obróbki, dlatego trzeba je na przykład najpierw ugotować, do miękkości, a potem krótko zapiec. Przepis inspirowany tym.

żeberka

 

Żeberka w lepkim sosie

Na żeberka:
1 kg żeberek
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 listki laurowe
sól, kminek lub pieprz ziołowy
1 cebula, 1 marchewka (opcjonalnie)
natka pietruszki 

Na sos:
100 g ketchupu
50 g ciemnego cukru muscovado*
2 łyżeczki papryki wędzonej**
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka sosu worcester (opcjonalnie)

* muscovado nadaje ziemistego, ciepłego smaku. Można dać gorszy cukier, ale strata na smaku będzie zauważalna 

** w różnych proporcjach zmieszana ostra i łagodna, w zależności od podniebienia. Łagodną wędzoną łatwiej jest kupić, więc można dać łagodną i dosypać odpowiednią ilość chili.  

 

Żeberka podzielić na porcje dowolnej wielkości, włożyć do rondla z szerokim dnem razem ze wszystkimi przyprawami. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować półtorej godziny.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i spróbować. Sos powinien być dominująco słodko - ostry, z delikatnie tylko wyczuwalnym cieniem kwaśnego ketchupu. W razie potrzeby doprawić cukrem lub chili.

Przed końcem gotowania rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Żeberka wyciągnąć z wywaru, ułożyć na blasze i suto wysmarować sosem. Wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut, w międzyczasie obrócić i dosmarować sosem drugą stronę.

Podawać z pieczonym ziemniakami (można upiec je razem z żeberkami, ale trzeba pamiętać, że ziemniaki pieką się dłużej, co najmniej godzinę, więc trzeba je zacząć piec po godzinie od zagotowania żeberek), albo z frytkami. 

sobota, 16 marca 2013

Ulubiony obiad moich dzieci :) Świetnie pasuje z kiszoną kapustą po poznańsku (na gorąco). Z ryb najchętniej wybieram dorsza polarnego, znowu ze względu na dzieci, bo ich filety są bardzo dobrze oczyszczone z ości. Dorsz może być świeży lub mrożony - mrożonego należy wcześniej rozmrozić, świeżą rybę wyjąć z lodówki, aby doszła do temperatury pokojowej. Będziemy mieć wówczas pewność, że mimo dość krótkiego smażenia, ryba nie będzie surowa.

ryba w cieście naleśnikowym

Dorsz w cieście (proporcje dla czteroosobowej rodziny)

0.5 kg filetów z dorsza lub innej białej ryby
1 jajo
4 - 5 łyżek mąki + dodatkowa do obtoczenia ryby
sól, kminek lub pieprz ziołowy 
woda gazowana (ile zabierze ciasto)
pół łyżeczki sody, pół łyżki octu spirytusowego 

 

Filety pociąć na kawałki dowolnej wielkości, osolić i obtoczyć w mące. Jest to etap konieczny, mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie od niej odpadać.

Wymieszać jajo z mąką, podlewając niewielkimi porcjami wody aż do uzyskania dość gęstego, ale lejącego się ciasta, o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą, kminkiem, pieprzem ziołowym.

W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) pół łyżeczki sody i pół łyżki octu. Mieszanina będzie 'kipieć', bardzo mocno się pienić - po rozmieszaniu natychmiast przelać do ciasta i rozmieszać.  

Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim/małym ogniu na złoty kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.  

Tagi: łatwe ryby
19:58, szarsz
Link Komentarze (1) »
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi