RSS
wtorek, 29 maja 2012

Sałatka cesarska to nie jedyna możliwość wykorzystania świetnego majonezowego sosu. Doskonale pasuje on też do innych dań, a teraz pełno wszędzie młodych malutkich ziemniaczków.

młode ziemniaki z sosem cesarskim 

młode ziemniaki z sosem cesarskim 

Na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu worcester
2 - 3 fileciki anchovies
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka musztardy

1 kg młodych malutkich ziemniaków
sól

 

Anchovies posiekać, razem z czosnkiem rozgnieść w moździerzu. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu i odstawić w chłodne miejsce.

Młodych ziemniaków nie obieramy i nie skrobiemy nożem. Szybciej, łatwiej i mniej nerwowo będzie, jeśli je po prostu porządnie umyć, ewentualnie wyszorować szczoteczką. Skórka na nich też jest młoda, więc wystarczy usunąć to, co odchodzi samo.

Wyszorowane ziemniaki ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Odsączyć i zostawić chwilę na ciepłej kuchence, żeby odparowały. Garnek przenieść w chłodniejsze miejsce, żeby ziemniaki przestygły.

Dodać 2 - 3 łyżki sosu (resztę szczelnie zamkniętą można zachować i zrobić sałatkę), przykryć i wstrząsnąć kilkakrotnie mocno garnkiem, żeby sos oblepił ziemniaki. Podawać na ciepło lub zimno.

niedziela, 27 maja 2012

Jak każdy klasyk ma setki odmian. Tutaj prezentuję nie tę najbardziej oryginalną, ale taką, którą najbardziej lubią w moim domu - bez żółtek i oleju, za to z ulubionym majonezem. Ze względu na taki dressing uważana jest za dość ciężką, ale jej kaloryczność zależy wyłącznie od ilości sosu. Z kurczaka można zrezygnować całkiem albo zamienić go na krewetki albo stek z polędwicy wołowej.

sałatka cesarska z kurczakiem

Sałatka cesarska z kurczakiem

Na kurczaka: 
2 pojedyncze piersi z kurczaka
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
szczypta soli 
odrobina liści szałwii lub tymianku (ew. szczypta suszonych ziół)

Na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu worcester
2 - 3 fileciki anchovies* 
1 ząbek czosnku  
1 łyżeczka musztardy

główka sałaty rzymskiej (dobra też jest z lodową)
4 kromki chleba tostowego
łyżeczka oliwy
odrobina parmezanu w wiórkach 

* można pominąć, zwiększamy wtedy ilość sosu worcester i delikatnie solimy 

1. Przygotować sos: fileciki pokroić drobno i utrzeć razem z ząbkiem czosnku. Połączyć z resztą składników i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

2. Z piersi kurczaka wykroić polędwiczki a następnie każdą przeciąć wzdłuż na połowy. Zamarynować w oliwie, soku z cytryny i ziołach. Odstawić na 2 godziny (im dłużej tym lepiej, co najmniej 20 minut).

3. Sałatę podzielić na liście, umyć i zostawić do wyschnięcia. 

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kromki chleba pokroić na grzanki dowolnej wielkości, rozłożyć luźno na dużej blaszce, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 8 - 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż się podsuszą i zezłocą.

5. W międzyczasie usmażyć piersi z kurczaka. Rozgrzać patelnię, zmniejszyć temperaturę i smażyć piersi po 4 minuty z każdej strony, następnie nakłuć najgrubszą część i sprawdzić czy wyciekający sos jest przezroczysty. Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęły. Pokroić na plastry.

6. Starsze, większe i mniej jędrne liście podrzeć na duże kawałki. Młodsze można zostawić w całości. W dużej misce połączyć sałatę, grzanki i kurczaka. Polać sosem i wymieszać. Można zostawić kilka środkowych listków sałaty, trochę grzanek i kurczaka, żeby położyć na wierzchu i skropić resztą sosu. Całość posypać parmezanem.

czwartek, 24 maja 2012

Pyszne curry, które można zrobić z krewetkami, owocami morza, a w ostateczności z piersią z kurczaka też będzie zjadliwe ;) przepis pochodzi z bloga Gotowanie cieszy, ale z nieznanych mi bliżej względów został przez Autorkę usunięty. Udało mi się go jednak ocalić, zapraszam:

Składniki (dla 2-3 osób)

2 ząbki czosnku

dwie czerwone cebule

puszka pomidorów (lub 2-4 świeże pomidory)

puszka czerwonej fasoli (użyłam fasolki "oczko", jest bardzo delikatna i dobrze się komponuje z resztą składników-przyp. amoureuse)

puszka cieciorki

200 ml mleczka kokosowego

łyżeczka curry

pół łyżeczki chili

łyżka soku z cytryny

natka pietruszki

sól, pieprz do smaku

250g krewetek

szczypta imbiru

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać pomidory, poczekać aż całość zacznie się gotować. Dodać cieciorkę i fasolę oraz mleczko kokosowe i przyprawy (oprócz imbiru). Doprawić sokiem z cytryny. Gotować na patelni 10-15 minut, mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni zrobić krewetki: podsmażyć na oliwie (najlepiej na maśle, no ale...), lekko osolić, doprawić imbirem i ewentualnie sokiem z cytryny (osobiście lubię krewetki i imbir, ale może być też sam sok z cytryny, albo tylko sól). Woda z krewetek powinna odparować, jeśli jest jej bardzo dużo można ostrożnie wylać. Wymieszać krewetki z curry. Podawać z brązowym ryżem (koniecznie! brązowy ryż pasuje tu idealnie), posypane natką pietruszki (o czym oczywiście zapomniałam i nie ma jej na zdjęciu). Najlepiej smakuje z lekką sałatką typu: sałata z oliwą i octem balsamicznym.

curry z krewetkami

czwartek, 17 maja 2012

Już kiedyś na forum dzieliłam się tym przepisem. Tarta jest bardzo prosta, ciasto na spód robi się w dwie minuty (dosłownie, jeśli do stopienia masła użyjemy mikrofali), nadzienie w jakieś 5-10. Ciasta wychodzi tyle, żeby oblepić dół blachy, jeśli chcecie mieć również oblepione boki proponuję o połowę zwiększyć proporcje.

Przepis wyszperany dawno temu w internecie.

Składniki na spód:

1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1 szklanka mąki
6 łyżek cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto na spód, ułożyć na blaszce, podpiec ok 10 minut w temp 180.

Na wierzch:
2 jajka
szklanka cukru (ale można dać mniej-ja daję 3/4)
4 łyżki mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok 0,7 kg rabarbaru (w oryginale 0,5, ale zawsze daję więcej) drobno pokrojonego w kostkę

Składniki na wierzch wymieszać i wylać na podpieczony (może być jeszcze ciepły) spód. Piec około 40 minut w temp 180. Podawać ciepłą z gałką loda lub bitą śmietaną :) 

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji rabarbarowej.

tarta z rabarbarem

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi