RSS
poniedziałek, 10 czerwca 2013

Przepis pochodzi z książki "Heston Blumenthal at home". I ja w jego kuchni czuję się jak w domu. Minimalizm, perfekcjonizm, tony ziemniaków na śmietniku, by w końcu orzec, że lepszych nie da się zrobić :) W ogóle kuchenna filozofia Hestona jest mi bardzo bliska, jego zachwyt fakturą i drobiazgowość urzeka. Tak jak ta najprostsza z pozoru potrawa. Któż bowiem, jak nie Heston, poświęciłby jej tyle uwagi?

pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki 

1 kg sporych ziemniaków do pieczenia

olej rzepakowy/słonecznikowy

4 ząbki czosnku w łupinach

pęczek rozmarynu

sól

1. Ziemniaki umyć starannie i obrać. Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki lub ósemki - dlatego potrzebujemy dużych. Cięte krawędzie w trakcie pieczenia stają się miło chrupiące. Ziemniaki spłukiwać kilka minut pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.

2. Ziemniaki ugotować do miękkości, około 20 - 25 minut. Powinny być bardzo miękkie, ale jescze nie rozpadać się.

3. Razem z ziemniakami, nastawić piekarnik do grzania na 180 stopni. Gdy się nagrzeje, do blaszki, w której będą piekły się ziemniaki nalać oleju, na wysokość co najmniej pół centymetra, ale poniżej jednego centymetra. 15 minut przed końcem gotowania ziemniaków wstawić blaszkę z olejem, aby się grzała.

4. Ugotowane ziemniaki odcedzić dokładnie, do suchości (można też delikatnie odparować) i delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby krawędzie ziemniaków zrobiły się bardziej chropowate i odeszła cała woda.

5. Przełożyć ziemniaki do blachy i delikatnie obracać je, aż całe pokryją się olejem. Wstawić blachę z powrotem do piekarnika. Ziemniaki obracać co 20 minut, aby piekły się równomiernie.

6. Po 60 minutach dodać czosnek i rozmaryn. Całe pieczenie powinno trwać co najmniej półtorej godziny. Po tym czasie ziemniaki wyjąć, przełożyć na papierowy ręcznik, osączyć z nadmiaru tłuszczu.

7. Posolić i podawać. 

 

 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi