RSS
niedziela, 27 maja 2012

Jak każdy klasyk ma setki odmian. Tutaj prezentuję nie tę najbardziej oryginalną, ale taką, którą najbardziej lubią w moim domu - bez żółtek i oleju, za to z ulubionym majonezem. Ze względu na taki dressing uważana jest za dość ciężką, ale jej kaloryczność zależy wyłącznie od ilości sosu. Z kurczaka można zrezygnować całkiem albo zamienić go na krewetki albo stek z polędwicy wołowej.

sałatka cesarska z kurczakiem

Sałatka cesarska z kurczakiem

Na kurczaka: 
2 pojedyncze piersi z kurczaka
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
szczypta soli 
odrobina liści szałwii lub tymianku (ew. szczypta suszonych ziół)

Na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sosu worcester
2 - 3 fileciki anchovies* 
1 ząbek czosnku  
1 łyżeczka musztardy

główka sałaty rzymskiej (dobra też jest z lodową)
4 kromki chleba tostowego
łyżeczka oliwy
odrobina parmezanu w wiórkach 

* można pominąć, zwiększamy wtedy ilość sosu worcester i delikatnie solimy 

1. Przygotować sos: fileciki pokroić drobno i utrzeć razem z ząbkiem czosnku. Połączyć z resztą składników i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

2. Z piersi kurczaka wykroić polędwiczki a następnie każdą przeciąć wzdłuż na połowy. Zamarynować w oliwie, soku z cytryny i ziołach. Odstawić na 2 godziny (im dłużej tym lepiej, co najmniej 20 minut).

3. Sałatę podzielić na liście, umyć i zostawić do wyschnięcia. 

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kromki chleba pokroić na grzanki dowolnej wielkości, rozłożyć luźno na dużej blaszce, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 8 - 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż się podsuszą i zezłocą.

5. W międzyczasie usmażyć piersi z kurczaka. Rozgrzać patelnię, zmniejszyć temperaturę i smażyć piersi po 4 minuty z każdej strony, następnie nakłuć najgrubszą część i sprawdzić czy wyciekający sos jest przezroczysty. Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęły. Pokroić na plastry.

6. Starsze, większe i mniej jędrne liście podrzeć na duże kawałki. Młodsze można zostawić w całości. W dużej misce połączyć sałatę, grzanki i kurczaka. Polać sosem i wymieszać. Można zostawić kilka środkowych listków sałaty, trochę grzanek i kurczaka, żeby położyć na wierzchu i skropić resztą sosu. Całość posypać parmezanem.

czwartek, 24 maja 2012

Pyszne curry, które można zrobić z krewetkami, owocami morza, a w ostateczności z piersią z kurczaka też będzie zjadliwe ;) przepis pochodzi z bloga Gotowanie cieszy, ale z nieznanych mi bliżej względów został przez Autorkę usunięty. Udało mi się go jednak ocalić, zapraszam:

Składniki (dla 2-3 osób)

2 ząbki czosnku

dwie czerwone cebule

puszka pomidorów (lub 2-4 świeże pomidory)

puszka czerwonej fasoli (użyłam fasolki "oczko", jest bardzo delikatna i dobrze się komponuje z resztą składników-przyp. amoureuse)

puszka cieciorki

200 ml mleczka kokosowego

łyżeczka curry

pół łyżeczki chili

łyżka soku z cytryny

natka pietruszki

sól, pieprz do smaku

250g krewetek

szczypta imbiru

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać pomidory, poczekać aż całość zacznie się gotować. Dodać cieciorkę i fasolę oraz mleczko kokosowe i przyprawy (oprócz imbiru). Doprawić sokiem z cytryny. Gotować na patelni 10-15 minut, mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni zrobić krewetki: podsmażyć na oliwie (najlepiej na maśle, no ale...), lekko osolić, doprawić imbirem i ewentualnie sokiem z cytryny (osobiście lubię krewetki i imbir, ale może być też sam sok z cytryny, albo tylko sól). Woda z krewetek powinna odparować, jeśli jest jej bardzo dużo można ostrożnie wylać. Wymieszać krewetki z curry. Podawać z brązowym ryżem (koniecznie! brązowy ryż pasuje tu idealnie), posypane natką pietruszki (o czym oczywiście zapomniałam i nie ma jej na zdjęciu). Najlepiej smakuje z lekką sałatką typu: sałata z oliwą i octem balsamicznym.

curry z krewetkami

czwartek, 17 maja 2012

Już kiedyś na forum dzieliłam się tym przepisem. Tarta jest bardzo prosta, ciasto na spód robi się w dwie minuty (dosłownie, jeśli do stopienia masła użyjemy mikrofali), nadzienie w jakieś 5-10. Ciasta wychodzi tyle, żeby oblepić dół blachy, jeśli chcecie mieć również oblepione boki proponuję o połowę zwiększyć proporcje.

Przepis wyszperany dawno temu w internecie.

Składniki na spód:

1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1 szklanka mąki
6 łyżek cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto na spód, ułożyć na blaszce, podpiec ok 10 minut w temp 180.

Na wierzch:
2 jajka
szklanka cukru (ale można dać mniej-ja daję 3/4)
4 łyżki mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok 0,7 kg rabarbaru (w oryginale 0,5, ale zawsze daję więcej) drobno pokrojonego w kostkę

Składniki na wierzch wymieszać i wylać na podpieczony (może być jeszcze ciepły) spód. Piec około 40 minut w temp 180. Podawać ciepłą z gałką loda lub bitą śmietaną :) 

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji rabarbarowej.

tarta z rabarbarem

niedziela, 29 kwietnia 2012

Wiosna! A z wiosną prawdziwa klasyka: młoda kapusta i koperek, prosto, pysznie, bez przeróbek.  Końcówka kwietnia to jeszcze trochę za wcześnie na dobrą kapustę, tym bardziej że zima w tym roku nie chciała odpuścić, ale już w połowie maja, na przełomie czerwca nie wyobrażam sobie tygodnia bez mojej ulubionej jarzyny. Mój mąż bardzo lubi taką kapustę z chipsami z boczku, ale tym razem obył się bez. Ten sposób przyrządzania kapusty jest z nami bardzo długo, tak długo, że nawet nie pamiętam, skąd się w naszym domu wziął. I nic w nim nie zmieniam od lat.

młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

młoda kapusta (cała lub połówka, jeśli większa)
spora łyżka masła*
1 spora cebula (lub dwie)
1 spory pomidor**
pęczek koperku
sól
opcjonalnie gałązka świeżego tymianku 

* masła nie należy żałować, bo to ono daje niepowtarzalny smak
** to MUSI być świeży pomidor, nie koncentrat, nie puszka, nie passata.

Cebulę posiekać dość drobno, delikatnie przesmażyć na maśle. Nie trzeba do miękkości, jeszcze będzie się dusiła z kapustą, zmięknie. Dorzucić posiekaną kapustę, dno podlać wodą i dusić do miękkości kapusty kilkanaście - dwadzieścia minut. Wody powinno być tyle, żeby dno było przykryte, ale nie za dużo, nie wolno kapusty utopić. Gdy kapusta będzie miękka dodać obranego ze skóry i byle jak pokrojonego pomidora. Dusić jeszcze kilka minut, mieszając, aż pomidor się rozpadnie. Posolić, dorzucić posiekany koperek i dusić 1 - 2 minuty, pilnując, żeby koperek nie stracił koloru. Na dnie rondla zostanie trochę delikatnego, maślanego sosu i tak ma być. Ten sos :)

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tort nie wymaga pieczenia, przygotowuje się go błyskawicznie, jest pyszny, lekki, niezbyt słodki. Zajadają się nim dzieci i dorośli.

Naprawdę gorąco polecam :)

Inspirację czerpałam z forum cincin, za przesłanie linka dziękuję nieocenionej Agafce :)

 


Najprostszy na świecie tort truskawkowy

2-3 paczki biszkoptów

sok jabłkowy

0,5l śmietanki 30 lub 36%

3 galaretki truskawkowe

paczka mrożonych truskawek

0,5kg świeżych truskawek (ja dałam kilogram)

0,2l śmietanki 30 lub 36%

4 łyżki serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

Połowę biszkoptów namoczyć w soku jabłkowym i wyłożyć nimi dużą tortownicę . Pokroić świeże truskawki w pionowe plastry, wybrać środkowe części do ozdobienia, resztę pokroić w kostkę.

2 galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody. Mrożone truskawki pokroić. Ubić 0,5l śmietanki, do galaretek dorzucić mrożone truskawki (galaretka natychmiast zacznie tężeć) i wlać ją do ubitej śmietanki. Dodać pokrojone w kostkę świeże truskawki i wymieszać.

Połowę masy wyłożyć na biszkopty, na masie ułożyć drugą połowę namoczonych biszkoptów, a na nich drugą część masy. Wstawić do lodówki.

W szklance gorącej wody rozpuścić trzecią galaretkę i poczekać, aż wystygnie i zacznie tężeć. Na torcie ułożyć plastry truskawek i zalać je tężejącą galaretką.

Przed podaniem zdjąć obręcz z tortownicy, ubić 0,2l śmietanki, wymieszać z mascarpone i cukrem pudrem, posmarować brzegi tortu i ozdobić wierzch za pomocą szprycy.
Tort przechowywać w lodówce.

sobota, 21 kwietnia 2012

Kurczak zawsze sprawia problemy. No bo z jednej strony delikatne mięso piersi, które łatwo wysuszyć, z drugiej chrupiąca skórka, z trzeciej mięso ma samo odchodzić od kości... Wydaje się to nie do pogodzenia, a przynajmniej trudne do pogodzenia. Jednak da się tak dobrać temperaturę i czas pieczenia, aby uzyskać fantastyczny rezultat. Sporo zależy od piekarnika (mój zdaje się trochę zaniża wskazania temperatury), dlatego ten przepis potraktujcie jako wstępny do weryfikacji na własnym biuście*... tfu. Piekarniku ;) 

O pieczonym kurczaku pisze wielu, m.in. Heston Blumenthal, Jamie Oliver... Od nich wzięłam fantastyczny pomysł faszerowania kurczaka cytryną z ziołami.  

* Pierwsze przykazanie każdej lobbystki: "rozmiar każdego nowego stanika sprawdź na własnym biuście"  kurczak pieczony w całości

 Kurczak pieczony w całości

jeden dwukilogramowy kurczak
1 cytryna 
kilka gałązek świeżego rozmarynu, lauru lub szałwi (albo ich mieszanka)
2 łyżeczki masła (mniej więcej)
sól, świeżo mielony pieprz i kminek
mieszanka dowolnych warzyw do zapieczenia razem z kurczakiem, np.
papryka
marchewka
ziemniaki
czosnek 

Zaczynamy od wyciągnięcia kurczaka z lodówki. Należy zostawić go na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił. Następnie piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Kurczaka wysmarować masłem, przyprawić solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Cytrynę wielokrotnie nakłuć widelcem i nadziać nią kurczaka razem z garścią świeżych ziół. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec kurczaka na siatce lub warzywach 1 godzinę 45 minut obracając co około 25 minut tak, aby równo upiekł się ze wszystkich stron, np. lewy bok, prawy bok, brzuch, plecy.

Warzywa dokładamy w takiej kolejności, aby upiekły się równo z kurczakiem - ziemniaki i grubo pokrojoną marchew mniej więcej 3 kwadranse przed zakończeniem pieczenia, paprykę i ząbki czosnek w łupinkach na 15 minut przed końcem. 

Gdy kurczak się upiecze, przełożyć go na talerz i zostawić 15 minut, aby odpoczął. W tym czasie dopiekają się warzywa. 

piątek, 13 kwietnia 2012

Bardzo lubię warzywa z sosem stylizowanym na chiński. Intensywne, pikantne, słodkie i kwaśne. W wersji bardziej ortodoksyjnej zamiast sosu worcester używamy sosu rybnego. W ogóle sos jest tu bazą - warzywa można zmieniać i dosypywać dowolnie, ogórek, kapusta, sałata, roszponka, rukola, pieczarki, avocado, co się nawinie, fusion pełną gębą.

"Moc" sałatki zależy od papryczki, moja była średnio pikantna i sałatka wyszła taka... dla każdego, choć z charakterem :) 

marchewka z papryką na sposób chiński

Pikantna sałatka z marchewki i papryki

1 marchewka
1 papryka
spora garść mięty 
1 papryczka chili 
1 ząbek czosnku 
1 cm korzenia imbiru
skórka (zdrapana zesterem) z połowy cytryny  

Na sos:

1 łyżka octu ryżowego 
2 łyżki sosu worcester (lub rybnego)
sok z połowy cytryny 
szczypta soli
3 łyżeczki cukru pudru 

Marchewkę obrać, pokroić w zapałki, paprykę pokroić w cieniutkie plasterki wzdłuż strąka. Papryczkę chili pokroić w cieniutkie plasterki (pestki wyrzucić). Miętę posiekać, imbir obrać ze skóry (najłatwiej zrobić to łyżeczką), posiekać jak najdrobniej razem z czosnkiem. Wymieszać.

Składniki sosu wymieszać, cukier dodawać na końcu, ile zabierze sos - u mnie to były trzy łyżeczki. W trakcie dodawania sos powinien zmienić konsystencję, lekko się zagęścić (jak baaardzo rzadki kisiel) a słodki smak zrównoważyć pozostałe pikantne i kwaśne składniki. 

Bardzo prosty i bardzo pyszny, wystarczy parę chwil, menzurka łez i jest :) Przepis podobny do tego

sos chrzanowy do ryby

Sos chrzanowy do ryby

25g chrzanu*
100ml śmietanki 36%
łyżka serka mascarpone
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki musztardy Dijon 

*jeśli weźmiecie chrzan ze słoika, niech będzie dobry. Bez mleka w proszku i innych cudów. U mnie daje się kupić taki ze Spiżarni.

Chrzan obrać i zetrzeć. Wymieszać z pozostałymi składnikami. 

czwartek, 12 kwietnia 2012

Kiedy zostałam poproszona o upieczenie tych ciastek nawet nie szukałam przepisu. Swoje kroki (czy też kursor myszki) skierowałam od razu na bloga Dorotus i pożyczyłam jej przepis. Polecam go ogromnie, ciasteczka są naprawdę pyszne, bardzo smakowały dzieciom i dorosłym :) jedne z lepszych jakie udało mi się upiec. Przepis, z drobnymi modyfikacjami, podaję za blogiem Moje wypieki:

Składniki na 2 blaszki:

300g posiekanej czekolady (użyłam mlecznej, bo piekłam z dziećmi, ale może być też gorzka, a część czekolady można zastąpić bakaliami)

1 szklanka mąki

pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

175g zimnego, posiekanego masła

1/4 szklanki cukru brązowego

1/4 szklanki cukru białego

1 żółtko

opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu, pół łyżeczki olejku waniliowego

Wszystkie składniki oprócz śmietany/jogurtu i czekolady wyrobić na ciasto. Moje nie chciało się skleić, dlatego dodałam śmietanę, ale nie jest ona konieczna. Następnie dodać czekoladę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, nie spłaszczać (moje były ok 2/3 tej wielkości i lekko je spłaszczyłam ;), układać na blaszce w większej odległości, piec ok 10 minut do zabrązowienia boków (piekłam 8-9)  w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

PS: wybaczcie nieidealne kształty ciasteczek, w formowaniu "pomagały" dzieci :)

 

Chocolate chip cookies

piątek, 06 kwietnia 2012

Malowanie czekoladą, czyli chocolate painting 

Chciałabym Wam pokazać, jak w naprawdę nieskomplikowany sposób można stworzyć ciekawą, smaczną, spersonalizowaną dekorację ciasta, tortu, deseru. Technika jest bardzo prosta i przypomina dawne obrazy ludowe malowane na szkle. Cała tajemnica polega na tym, że - inaczej niż na płótnie lub papierze - malujemy "od tyłu", czyli zaczynając od warstwy, która w ukończonym obrazku będzie warstwą wierzchnią.

Inspiracja stąd, polecam, bo opis jest bardzo dokładny. Oryginalny tutorial pokazuje, jak obrobić zdjęcie i namalować czekoladą portret, ja miałam ułatwione zadanie, ponieważ chciałam ozdobić tort dla wielbiciela Reksia :)


Składniki:
biała, mleczna i gorzka czekolada, trochę oleju
wydrukowany obrazek (w 3-4 kolorach), obrazek musi być odwrócony
grubsza folia lub papier do pieczenia (ja użyłam grubej plastikowej koszulki)
wykałaczki
plastikowe woreczki
ew. taśma klejąca

Obrazek przyklejamy od spodu do folii (ja włożyłam go po prostu do koszulki). Rozpuszczamy gorzką czekoladę (najlepiej na parze) dodając do niej pół łyżeczki oleju, przelewamy do woreczka foliowego, któremu odcinamy rożek. Malujemy ciemne kontury obrazka. Obrazek wkładamy do lodówki na kilkanaście minut (lub na dłużej). W tym czasie rozpuszczamy kolejne czekolady (z olejem) i po wyjęciu obrazka z lodówki malujemy kolejne obszary. Można czekoladę po prostu wylewać łyżeczką i delikatnie rozsmarowywać, można też wylewać ją z woreczka. Koniecznie trzeba pamiętać, by kolejne warstwy czekolady były przestudzone (tylko lekko ciepłe), w przeciwnym wypadku rozpuszczą kontury i obrazek się rozleje. Mój Reksio nie jest zbyt skomplikowany, ponieważ kontury oddzielały od siebie kolejne kolory. Na łatkę Reksia wykorzystałam mieszaninę czekolady białej i mlecznej. Skończony obrazek wkładamy na kilka godzin do lodówki, następnie delikatnie odklejamy go od folii i gotowe :)

Jeśli spróbujecie namalować obrazek czekoladą, koniecznie się pochwalcie efektami!


Tak wyglądał kontur Reksia oraz Reksio od spodniej strony, przepraszam za kiepską jakość zdjęć.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Spis treści
Loading
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi